Socialudvalget 2012-13
SOU Alm.del
Offentligt
1211205_0001.png
1211205_0002.png
Folketingets Socialudvalg
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Dato: 5. februar 2013
Tlf. 3392 9300Fax. 3393 2518E-mail [email protected]
Under henvisning til Folketingets Socialudvalgs brev af 8. januar 2013følger hermed social- og integrationsministerens svar på spørgsmål nr.126. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Karina Adsbøl (DF).
CAP/ J.nr. 2013-215
Spørgsmål nr. 126”Ministeren bedes redegøre for en støttepersons opgaver i forbindelse meden anbringelsessag, samt om forældre i anbringelsessager selv kan vælge,hvem der skal være deres støtteperson, og om kommunen kan nægte, atman anvender en bestemt støtteperson?”
Svar:Kommunen skal ifølge servicelovens § 54 tilbyde forældremyndighedsinde-haverne en støtteperson i forbindelse med barnet eller den unges anbringel-se uden for hjemmet. Støttepersonens skal lytte og være til støtte for foræl-drene under barnets eller den unges anbringelse uden for hjemmet.Det fremgår af vejledning om særlig støtte til børn, unge og deres familier, aten støtteperson kan være med til at dække forældrenes behov for støtteunder anbringelsen og dermed styrke forældrenes samarbejde og involve-ring i arbejdet omkring barnet.En støtteperson kan fx hjælpe forældrene med at fastholde kontakten tilbarnet, med at forberede og evalurere møder og hjælpe med at læse ogforstå skriftligt materiale omkring anbringelsen. Det er vigtigt, at støtteord-ningen er så fleksibel som mulig, men det skal samtidig bemærkes, at støt-tepersonen ikke varetager opgaver af behandlingsmæssig karakter fx i for-hold til forældre med misbrug eller psykiske problemer.Det understreges i vejledningen, at det er vigtigt, at forældrene selv kanvælge den konkrete støtteperson. Kommunen kan fx udarbejde en liste over
2
kvalificerede støttepersoner, som forældrene kan vælge fra, men kommunenkan ikke afskære forældrene fra at komme med andre forslag til en egnetperson. Det er dog ikke hensigten med ordningen, at nære familiemedlem-mer eller andre personer i forældrenes nære netværk udpeges som støtte-personer. Hvis forældrene har forslag til en bestemt person, skal kommunenforetage en konkret og individuel vurdering af, om den pågældende personer egnet til at varetage opgaven som støtteperson for forældrene.
Karen Hækkerup/Lise Stidsen Vandahl