Socialudvalget 2012-13
SOU Alm.del
Offentligt
1205847_0001.png
1205847_0002.png
Folketingets Socialudvalg
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Tlf. 3392 9300
Dato: 17. januar 2013
Fax. 3393 2518E-mail [email protected]
CAP/ J.nr. 2013-50
Under henvisning til Folketingets Socialudvalgs brev af 7. januar 2013følger hermed social- og integrationsministerens endelige svar påspørgsmål nr. 117 (SOU Alm. del). Spørgsmålet er stillet efter ønske fraKarina Adsbøl (DF).
Spørgsmål nr. 117:”I servicelovens § 47 står, at kommunalbestyrelsen skal overveje, hvordander kan ske en systematisk inddragelse af familie og netværk.Ministerens bedes beskrive, hvordan det foregår i praksis, hvor mangekommuner der inddrager netværket i anbringelsessager, samt hvordan mini-steren vil sikre, at netværket bliver inddraget.”
Svar:Inddragelse af barnet eller den unge og dennes familie og netværk i sags-behandlingen er helt centralt bl.a. for at sikre at den bedst mulige støtte tiludsatte børn og unge. Det er bl.a. vigtigt i forhold til at få afdækket, om der ifamilien eller netværket er ressourcer eller relationer til barnet, som kan ud-nyttes til gavn for barnet eller den unge.Det fremgår derfor af servicelovens § 47, at kommunalbestyrelsen skal over-veje, hvordan der kan ske en systematisk inddragelse af familie og netværk.Dette gælder både i anbringelsessager og i andre sager, hvor et barn elleren ung har behov for særlig støtte.Der findes ingen samlede beskrivelser af, hvordan kommunerne anvenderbestemmelsen i praksis, ligesom der ikke findes opgørelser over, hvor man-ge kommuner der inddrager netværket systematisk i anbringelsessager.Efter servicelovens bestemmelser er det op til den enkelte kommune at fore-
2
tage en konkret og individuel vurdering i den enkelte sag af, hvordan manmest hensigtsmæssigt kan inddrage familien og netværket.Jeg mener, at der kan være flere metoder, som fx familierådslagning ellernetværksmøder, der kan være rigtig gode til at sikre, at familie og netværkinddrages systematisk.Familierådslagning er en metode, som bygger på idéen om, at alle familierhar ressourcer. I familierådslagning inddrages familie og netværk aktivt, ogopfordres til at komme med relevante og realistiske forslag til, hvad der erden bedste løsning for barnet eller den unge i fremtiden.Netværksmøder er en metode, hvor familien og det faglige netværk omkringbarnet mødes for at sikre inddragelse, dialog og en fælles forståelse af an-svarsfordelingen mellem især forældre og fagpersoner.Jeg kan oplyse, at Socialstyrelsen arbejder generelt med at understøtte kva-liteten i kommunernes arbejde – bl.a. via den oprettede task force om sags-behandling, som skal understøtte kommunerne i bedre sagsbehandling.Socialstyrelsen arbejder også mere konkret med at udbrede kendskabet tilbåde familierådslagning og andre inddragende metoder gennem projektetInddrag.nu, hvor der tilbydes tilbyder kurser, konsulentstøtte til institutionerog kommuner, der vil arbejde med familierådslagning, og helt konkrete værk-tøjer til inddragende metoder for kommunerne.Desuden understøttes systematisk afdækning af ressourcer og inddragelseaf familie og netværk gennem IT-sagsbehandlingssystemer som DUBU, derer baseret på ICS som socialfaglig metode. Der er i øjeblikket 63 kommuner,der har eller vil implementere ICS, og heraf 45, som anvender eller skal igang med at anvende DUBU i 2012/13, og Socialstyrelsens ICS-metodesekretariat løbende yder sparring til kommuner, der skal i gang medat implementere ICS/DUBU i kommunen.
Karen Hækkerup/ Lise Stidsen Vandahl