Socialudvalget 2012-13
SOU Alm.del
Offentligt
1206858_0001.png
1206858_0002.png
Folketingets Socialudvalg

Departementet

Holmens Kanal 221060 København KTlf. 3392 9300Fax. 3393 2518E-mail [email protected]/ J.nr. 2013-130
Dato: 22. januar 2013

Under henvisning til Folketingets Socialudvalgs brev af 27. december

2012 følger hermed social- og integrationsministerens svar på spørgs-

mål nr. 114 (SOU alm del). Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Karina

Adsbøl (DF).

Spørgsmål nr. 114:

Vil ministeren redegøre for, hvordan hun vil sikre, at kommunerne følger oppå en underretning jf. Ekstra Bladets artikel den 27. december 2012 ”Tresmå piger boede i dette svineri?”

Svar:

Kommunerne har en klar pligt til altid at reagere hurtigt og relevant på under-retninger efter serviceloven, således at de berørte børn eller unge får denhjælp, de har behov for. Ankestyrelsens kulegravning af en række alvorligeenkeltsager om udsatte børn og unge fra foråret 2012 viste imidlertid, atenkeltsagerne bl.a. var karakteriserede ved, at kommunerne ikke havdebehandlet de indkomne underretninger på tilstrækkelig vis. På baggrund afAnkestyrelsens undersøgelser samt anbefalingerne fra ”Ekspertudvalg omovergreb mod børn” i sommeren 2012 indgik regeringen og Folketingetssatspuljepartier efterfølgende en satspuljeaftale om en ”Samlet indsats tilbeskyttelse af børn mod overgreb” (2013). Formålet med indsatsen er atstyrke beskyttelsen af børn og unge mod overgreb, herunder ved at sættemyndighederne bedre i stand til at håndtere sager om overgreb mod børn ogunge.Aftalen udmøntes bl.a. i et lovforslag (lovforslag om beskyttelse af børn modovergreb m.v.), som omfatter en række skærpede krav til kommunernesbehandling af underretninger efter servicelovens § 153-155. Efter forslaget
2
forpligtes kommunerne til at iværksætte en rettidig og systematisk vurderingaf alle indkomne underretninger med henblik på at afklare, om det pågæl-dende barn eller den unge har behov for særlig støtte. Der stilles også kravom, at alle underretninger skal vurderes inden for 24 timer med henblik på atvurdere, om der kan være behov for at iværksætte akutte foranstaltningerover for barnet eller den unge. Endelig vil kommunerne skulle revurdere ensag, hvis kommunen modtager en underretning om et barn eller en ung, somkommunen allerede har iværksat foranstaltninger overfor.Afslutningsvis vil jeg gøre opmærksom på, at jeg som social- og integrati-onsminister ikke har kompetence til at afgøre konkrete sager. Ekstra Bladetsartikel den 27. december 2012 vækker imidlertid bekymring for de pågæl-dende børns sundhed og udvikling, og Social- og Integrationsministeriet harderfor sendt sagen videre til Ankestyrelsen, som af egen drift kan tage sagenop, hvis det vurderes, at der er grundlag herfor.
Karen Hækkerup/Lise Stidsen Vandahl