Socialudvalget 2012-13
SOU Alm.del
Offentligt
1206402_0001.png
1206402_0002.png
Folketingets Socialudvalg
Sagsnr.2012-04020Doknr.44683Dato18-01-2013
Folketingets Socialudvalg har d. 21.12.2012 stillet følgende spørgsmål nr. 111 (alm.del) til økonomi- og indenrigsministeren, som hermed besvares. Spørgsmålet er stilletefter ønske fra Karina Adsbøl (DF).Spørgsmål nr. 111:
Ministeren bedes redegøre for hvilke kriterier, der skal være til stede før detkommunale tilsyn vil tage en sag til behandling, samt om der er kriterier, derautomatisk udløser, at det kommunale tilsyn vil gå ind i sagen?”Svar:Jeg kan generelt oplyse, at det er statsforvaltningerne, der fører tilsyn med kommu-nernes overholdelse af lovgivningen. Statsforvaltningen er i udøvelsen af tilsynet ikkeundergivet Økonomi- og Indenrigsministeriets instruktioner.Statsforvaltningens tilsyn viger, hvis der er en særlig klage- eller tilsynsmyndighed, derkan tage eller har taget stilling til den pågældende sag.Kommunaltilsynets sager rejses af egen drift. Det er således statsforvaltningen selv,der beslutter, om der er tilstrækkeligt grundlag for at rejse en tilsynssag.Kommunaltilsynet er et retligt tilsyn. Kommunaltilsynet kan ikke tage stilling til, omkommunernes dispositioner er rimelige eller hensigtsmæssige, herunder til spørgsmålom sagsbehandlingstiden i det omfang, denne ikke er reguleret i lovgivningen. Kom-munaltilsynet kan heller ikke tage stilling til kommunens skønsudøvelse i det omfang,skønnet er udøvet inden for lovgivningens rammer.Tilsynet vedrører alene kommunernes overholdelse af den lovgivning, der særligtgælder for offentlige myndigheder. Lovgivning, der gælder både for offentlige myndig-heder og private, er ikke omfattet af statsforvaltningens tilsyn. Tilsvarende gælderansættelsesretlige spørgsmål.Statsforvaltningernesmulighedfor at rejse en sag, som er omfattet af tilsynets kompe-tence, er alene begrænset af principperne om saglig forvaltning og af behørig hensyn-tagen til, at der skal være tale om sager, der ikke er så gamle, at de ikke har betyd-ning for den aktuelle retstilstand.Statsforvaltningernes tilsyn med kommunerne er pligtmæssigt i den forstand, at stats-forvaltningen harpligttil at undersøge en sag, som statsforvaltningerne har mulighedfor at rejse, hvis der foreligger oplysninger, som giver grund til at antage, at der er envis sandsynlighed for en ulovlighed, som ikke er bagatelagtig.
Om betingelserne for statsforvaltningens anvendelse af den såkaldte fogedfunktion iforbindelse med kommuners manglende efterlevelse af nævnsafgørelser kan jeg hen-vise til mine svar på Social- og Kommunaludvalgets tidligere spørgsmål herom.Økonomi- og Indenrigsministeriet kan som øverste kommunale tilsynsmyndighed afegen drift tage spørgsmål om lovligheden af kommunale dispositioner eller undladel-ser, som statsforvaltningen har udtalt sig om, op til behandling, når ministeriet skøn-ner, at sagen er af principiel eller generel betydning eller har alvorlig karakter. Tilsva-rende gælder, hvis statsforvaltningen har besluttet ikke at tage spørgsmål om lovlig-heden af kommunale dispositioner eller undladelser op til behandling.Det grundlæggende kriterium for, hvornår ministeriet tager en sag op, er, om den måforventes at få særlig betydning for tilsynspraksis, således at ministeriets afgørelseeller udtalelse i sagen i væsentlig grad bidrager til styring og koordinering heraf.
Med venlig hilsenMargrethe Vestager
2