Socialudvalget 2012-13
SOU Alm.del
Offentligt
1173646_0001.png
1173646_0002.png
Folketingets Socialudvalg
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Tlf. 3392 9300
Dato: 2. november 2012
Fax. 3393 2518E-mail [email protected]
MOA/ J.nr. 2012-7270
Under henvisning til Folketingets Socialudvalgs brev af 8. oktober 2012følger hermed social- og integrationsministerens endelige svar påspørgsmål nr. 11 (SOU Alm. del).Spørgsmålet er stillet efter ønske fra udvalget
Spørgsmål nr. :”Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 24/9-12, jf. SOU alm. del –bilag 12.”
Svar:Indledningsvis må jeg oplyse, at jeg som minister ikke kan træffe afgørelser ikonkrete sager, da kompetencen hertil ligger hos kommunen.Der er tale om en kompleks sag, og jeg har stor forståelse for, at borgerenbefinder sig i en meget uheldig og svær situation.Spørgsmål om boliggælds betydning for kommunens anvisning af en boligsamt ankemuligheder hører under Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter.Social- og Integrationsministeriet har derfor anmodet om et bidrag til brug forbesvarelsen fra Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter, der oplyser føl-gende:”De almene boligorganisationer skal stille et antal boliger til rådighed, somkommunen har mulighed for at anvise til for at løse kommunens boligsocialeopgaver. Kommunen kan bestemme, at boligorganisationerne skal stille indtilhver fjerde ledige bolig til rådighed for kommunen, og kommunen og bolig-organisationerne kan aftale, at der skal stilles en højere andel boliger til rå-dighed.
2Kommunens anvisning til de ledige boliger skal ske på baggrund af en vur-dering af den boligsøgendes behov og beboersammensætningen i den på-gældende boligafdeling. I den forbindelse kan kommunen opstille nogle vej-ledende retningslinjer for sagsbehandlingen. Forvaltningsretlige regler somkrav til saglighed, ligebehandling og god forvaltningsskik skal naturligvisoverholdes.Man har som borger således ikke enrettil at få anvist en bolig af kommu-nen, men kommunen har mulighed for på baggrund af en konkret vurderingat anvise en borger til en af de ledige boliger, der er blevet stillet til rådighed.Der er ikke i almenboligloven fastsat særlige regler for klager over afgørelservedrørende kommunal anvisning af boliger. Klager over sådanne afgørelserkan rettes til statsforvaltningen, som fører tilsyn med kommunerne. Statsfor-valtningen afgør selv, om der er grundlag for at rejse en tilsynssag overforkommunen.Det gælder generelt for almene boliger, at en boligorganisation kan afvise enboligsøgende, der har forfalden gæld til den pågældende boligorganisationfra et tidligere eller eksisterende lejeforhold. En boligorganisation kan dogikke afvise en boligsøgende, fordi den boligsøgende har gæld til en andenboligorganisation.”I forhold til de oplysninger, der fremgår om familiens generelle økonomiskesituation, kan jeg supplerende oplyse, at kommunen har en generel vejled-ningsforpligtigelse, og skal oplyse borgere, der er i en vanskelig økonomisksituation, om muligheden for fx at søge om enkeltydelser efter aktivloven ogmulighederne for at modtage boligstøtte, når dette er relevant.
Karen Hækkerup/Bent Nielsen