Socialudvalget 2012-13
SOU Alm.del
Offentligt
1206669_0001.png
1206669_0002.png
Folketingets Socialudvalg
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Tlf. 3392 9300
Dato: 21. januar 2013
Fax. 3393 2518E-mail [email protected]
JET/ J.nr. 2013-138
Under henvisning til Folketingets Socialudvalgs brev af 21. december2012 følger hermed social- og integrationsministerens endelige svar påspørgsmål nr. 109 (SOU Alm. del).Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Karina Adsbøl (DF)
Spørgsmål nr. 109:”Ministeren bedes kommentere Ekstra Bladets artikel fra den 20. december:"Kommune til hjerneskadet: pas dig selv" og redegøre for, hvilke initiativerministeren har taget for at følge op på, hvordan kommunerne håndterer hjer-neskade-området.”
Svar:Jeg har stor forståelse for, at det er en svær situation, som familien befindersig i efter den skrækkelige ulykke.Det er efter servicelovens regler kommunens ansvar at sikre, at borgeren fården nødvendige hjælp og pleje. Det skal ske ud fra en konkret og individuelvurdering af borgerens behov, og herunder skal kommunen tage stilling til,hvilken type hjælp borgeren skal visiteres til og i hvilket omfang. Hjælpenskal ydes uanset borgerens boform. Hvis borgeren er utilfreds med kommu-nens afgørelse, har borgeren adgang til at klage til det sociale nævn.Derudover kan jeg oplyse, at der fra centralt hold er stor fokus på indsatsenfor hjerneskaderamte, herunder fra Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse,som har oplyst, at der er taget følgende initiativer:Sundhedsstyrelsen offentliggjorde i 2011 forløbsprogrammer forvoksne henholdsvis børn og unge med erhvervet hjerneskade. I for-løbsprogrammerne anbefales bl.a.,
2
oTværsektorielt samarbejde mellem sygehus og kommune.oGraduerede rehabiliteringstilbud i regioner og kommuner påbaggrund af visitationskriterier.oKommunal hjerneskadekoordinationsfunktion.oKompetenceudvikling.oFaglige retningslinjer.Regeringen udmøntede i foråret 2012 150 mio. kr. til kommunale for-løbsprograminitiativer på baggrund af Sundhedsstyrelsens forløbs-programmer. Konkret er midlerne udmøntet til forsøg med forløbs-koordination samt kommunal kompetenceudvikling i samarbejdemed de særlige hjerneskadetilbud.Regeringen har netop udmøntet 100 mio. kr. i perioden 2012-2015 tilregionerne til en styrket indsats for unge hjerneskaderamte. Midler-ne skal anvendes til tværfaglig udredning og opfølgning af unge mederhvervet hjerneskade, der har været indlagt på et sygehus i regio-nen, og unge, der på et senere tidspunkt henvises af egen læge tiludredning på baggrund af symptomer, som kan være senfølger til enhjerneskade. Midlerne skal herudover anvendes til rådgivning afkommunerne, herunder genoptræningscentre, uddannelsesinstituti-oner og jobcentre, almen praksis samt af de enkelte unge og deresfamilier i forhold til den unges fremtidige muligheder. Her tænkesbåde på mulighederne for at leve et selvstændigt liv, at gennemføreen uddannelse og at varetage arbejdsfunktioner.
Jeg kan endvidere oplyse, at hjerneskadeområdet også er et særligt fokus-område i den evaluering af kommunalreformen, som regeringen igangsattesidste år.Endelig har jeg bemærket, at KL lægger meget energi i at få styrket indsat-sen for hjerneskaderamte i kommunerne.
Karen Hækkerup
/ Hanne Stig Andersen