Socialudvalget 2012-13
SOU Alm.del
Offentligt
1203540_0001.png
1203540_0002.png
Folketingets Socialudvalg
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Tlf. 3392 9300
Dato: 11. januar 2013
Fax. 3393 2518E-mail [email protected]
BGN/ J.nr. 2012-9339
Under henvisning til Folketingets Socialudvalgs brev af 18. december2012 følger hermed social- og integrationsministerens endelige svar påspørgsmål nr. 104 (SOU Alm. del).
Spørgsmål nr. 104:”Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 10/12-12 fra en borger,vedr. uddannelsesbidrag, jf. SOU alm. del - bilag 118.”Svar:Jeg kan forstå på henvendelsen til Folketingets Socialudvalg, at borgeren erpålagt at betale uddannelsesbidrag til sit barn, som bor hos moderen.Om reglerne kan jeg oplyse, at det fremgår af lov om børns forsørgelse, atforældre har pligt til at forsørge deres børn. Hvis en forælder ikke opfyldersin forsørgelsespligt, kan statsforvaltningen pålægge forælderen at betalebidrag til barnet.Forældrenes pligt til at forsørge deres børn ophører ved barnets fyldte 18.år. En forælder kan dog pålægges at betale uddannelsesbidrag til barnetindtil barnets fyldte 24. år.Det er den, der afholder udgifterne til barnets forsørgelse, der har ret til atansøge statsforvaltningen om, at der fastsættes bidrag til barnet. Det er så-ledes en betingelse, at den pågældende afholder udgifter til barnets forsør-gelse. Derudover er det en betingelse, at den pågældende enten har ellerved forældremyndighedens ophør havde (del i) forældremyndigheden overbarnet, eller lovligt har barnet i pleje.Statsforvaltningen kan alene træffe afgørelse om, hvorvidt der skal betaleset bidrag og i givet fald, hvor stort bidraget skal være, herunder hvornår bi-
2
draget forfalder til betaling. Bidragsbetaleren og bidragsmodtageren må selvaftale, hvordan bidraget skal betales, f.eks. via bankoverførsler eller på an-den måde. Hvis bidraget ikke bliver betalt, kan bidragsmodtageren kontakteUdbetaling Danmark, som herefter kan opkræve bidraget. Hvis bidragetfortsat ikke bliver betalt, kan bidraget om nødvendigt inddrives via SKAT.Statsforvaltningens afgørelser om bidrag kan påklages til Ankestyrelsen.Endelig kan jeg oplyse, at det løbende er under overvejelse, hvordan reglerog praksis om bidrag til børns forsørgelse indrettes bedst muligt.
Karen Hækkerup/ Malene Vestergaard