Skatteudvalget 2012-13
SAU Alm.del
Offentligt
1183193_0001.png
1183193_0002.png
1183193_0003.png
J.nr. 12-51178Dato: 22-11-2012
TilFolketinget - Skatteudvalget
Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 79 af 25. oktober2012. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Dennis Flydt-kjær (DF).(Alm. del).
Holger K. Nielsen/Carsten Vesterø

Spørgsmål 79:

Kan ministeren redegøre nærmere for, på hvilke punkter Skatteministerieter uenig med afgørelserne fra Landsskatteretten og Skatterådet fra 1992 og 2007, som me-get klart og firkantet sagde, at den tidligere fortolkning af loven var den rigtige, siden man iSkatteministeriet har fundet behov for at ændre fortolkningen af reglerne om, at danskerehøjst må have opholdt sig to-tre år ude af Danmark for at undgå dansk skattepligt, midt i enhøjt profileret skattesag?

Svar:

Landsskatterettens afgørelse fra 1992 og Skatterådets afgørelse fra 2007 handlerbegge om, hvornår den fulde skattepligt indtræder, når en person, der bor i udlandet, er-hverver bopæl her i landet, som den pågældendes ægtefælle tager ophold i.Efter kildeskattelovens § 7, stk. 1, indtræder skattepligten for en person, der erhverver bo-pæl her i landet uden samtidig at tage ophold her, først når den pågældende tager opholdher i landet. Som sådant ophold anses ikke kortvarigt ophold her i landet på grund af ferieeller lignende.I praksis anses et ophold på grund af ferie eller lignende af en varighed på under 3 måne-der, eller et samlet ophold på mindre end 180 dage inden for et tidsrum på 12 måneder, foret kortvarigt ophold.Det betyder, at personen kan have bolig til rådighed og opholde sig i Danmark inden fordette tidsrum uden, at den fulde skattepligt indtræder. Dette gælder også, selv om personensægtefælle har taget ophold i boligen.Det er Skatteministeriets opfattelse, at Landsskatterettens afgørelse fra 1992 er i overens-stemmelse med kildeskattelovens § 7, stk. 1, idet det fremgår af afgørelsen, at skattepligtenindtræder, når den pågældende person bosætter sig permanent i Danmark, hvilket i denkonkrete sag ville ske, når dennes arbejde i udlandet efter en periode var afsluttet.Landsskatteretten lod det i overensstemmelse med kildeskattelovens § 7, stk. 1, være afgø-rende, at skattepligten indtræder, når den pågældende tager ophold i Danmark.Skatterådets afgørelse fra 2007 indeholder med en henvisning til Landsskatterettens afgø-relse fra 1992 den begrænsning, at skattepligten i en sådan situation vil indtræde efter en 2-3 års periode.Skatteministeriet mener ikke, at Landsskatterettens afgørelse fra 1992 kan anvendes pådenne måde. Det var en konkret oplysning i landsskatteretssagen, at der ville gå en periodefør den pågældende bosatte sig i Danmark. Af dette kan der ikke udledes, at en person hø-jest kan opholde sig og arbejde i udlandet i 2-3 år før, at denne anses for at tage ophold iDanmark.Skatteministeriet finder ikke, at længden af opholdet i udlandet siger noget om, hvornår denpågældende tager ophold i Danmark. Derfor finder Skatteministeriet, at 2007-afgørelsen erforkert for så vidt angår det anførte om tidsbegrænsningen.
Side 2
I Ligningsvejledningen fra januar 2011, afsnit D.A.1.1.1, blev der indsat følgende om de 2nævnte afgørelser:”Skatterådet bekræftede i et bindende svar,SKM2007.353.SR,at der ikke indtrådte fuldskattepligt for spørgeren, såfremt han midlertidigt opholdt sig hos sin familie i weekenderog ferier i en bolig, de erhvervede i Danmark i 2005 efter at have boet en årrække i USA.Familien flyttede til Danmark 1. august 2006, og samme dato flyttede spørgeren til Belgien,hvor han arbejder mandag til fredag. I afgørelsen er det yderligere indsat som en forudsæt-ning, at opholdene kun kan anerkendes som feriemæssige, såfremt der er tale om en midler-tidig ordning, der ikke strækker sig ud over 2-3 år. Denne forudsætning kan imidlertid ikkeindlægges. Såfremt spørgeren udførte arbejde under sine ophold i Danmark, ville den fuldeskattepligt indtræde første gang, han arbejdede her. Spørgeren ville i givet fald blive ansetfor hjemmehørende i Danmark efter dobbeltbeskatningsoverenskomsten mellem Danmarkog Belgien, idet hans eneste tilknytning til Belgien var arbejdet.I TfS 1992, 388 LSR, indtrådte skattepligten først, når skatteyderen bosatte sig permanent iDanmark. En direktør, der var bosat og arbejdede i udlandet, påtænkte at erhverve en hel-årsbolig i Danmark, hvor han ægtefælle skulle opholde sig permanent. Selv agtede han førsti august 1993 at bosætte sig i Danmark. I den mellemliggende periode ville han kun tageophold her i maks. 3 måneder eller 180 dage inden for en 12 måneder. Landsskatterettenfandt, at den pågældende havde fast tilknytning til arbejdslandet, og at opholdene her i lan-det var af feriemæssig karakter. Han var derfor først skattepligtig til Danmark, når arbejdeti udlandet var afsluttet, og han bosatte sig permanent i Danmark.”Regler og praksis for, hvornår den fulde skattepligt indtræder efter en person har erhvervetbopæl her i landet, fremgår nu af Skatteministeriets juridiske vejledning, afsnit C.F.1.1.
Side 3