Skatteudvalget 2012-13
SAU Alm.del
Offentligt
1338775_0001.png
1338775_0002.png
25. februar 2014J.nr.13-5084949
Til Folketinget – SkatteudvalgetHermed sendes svar på spørgsmål nr. 722af 24. september 2013 (alm. del).Spørgsmålet erstillet efter ønske fra Villum Christensen(LA).
Morten Østergaard/ Lene Skov Henningsen

Spørgsmål

Ministeren bedes redegøre for, hvilken virkning den påtænkte afgift på brænde har forDanmarks CO2-balance, når skovenes (især løvskovenes) uforarbejdede tyndingstræhverken bliver solgt som brænde eller som flis til centrale varmeværker, men bare vil råd-ne op i skovbunden.

Svar

Spørgsmålet har været forelagt Miljøministeren, der oplyser følgende:”For skovdyrkningen er det velkendt, at brændehugst er vigtigt for den pasning og udtyn-ding af de unge løvtræbevoksninger, som er nødvendig af hensyn til skovens trivsel ogfremtidige kvalitet.Også med en brændselsafgift vil opvarmning med brænde være et prisvenligt alternativ tilf.eks. opvarmning med olie.Det kan dog ikke afvises, at der som følge af den foreslåede afgift vil være et vist fald ibrændehugsten, eftersom der procentvis vil være tale om en større stigning på brændepri-sen end på brændselsflis. I de små skove, hvor det på grund af størrelse og logistik ikke vilvære et alternativ at ændre produktionen til brændselsflis, vil dette kunne indvirke påplejen af de unge løvtræsbevoksninger.”I relation hertil oplyser Klima-, Energi- og Bygningsministeren:”Biomasse påvirker udelukkende det danske drivhusgasregnskab i relation til bindingen afkulstof i planter, træ og jord. Øges mængden af bundet kulstof på et areal, vil det gavnedrivhusgasregnskabet.Øges mængden af efterladt træ i skovbunden, vil der ske en gradvis ophobning af ikke-nedbrudt træ i jorden, hvilket vil bidrage til at øge den samlede kulstofpulje i jorden. Det-te vil således på længere sigt kunne gavne det samlede CO2-regnskab.”
Side 2af 2