Skatteudvalget 2012-13
SAU Alm.del
Offentligt
1281698_0001.png
1281698_0002.png
J.nr. 13-4141313Den 18. september 2013
TilFolketinget – SkatteudvalgetHermed sendes svar på spørgsmål nr. 667 af 26. august 2013 (alm. del).Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Dennis Flydtkjær(DF).
Holger K. Nielsen
/ Lone Holm Munk
1/2
Spørgsmål
Ministeren bedes oplyse, hvorfor SKAT undlod at sænke priserne på andels-boliger i de offentlige vurderinger af, hvor meget andelsboligerne var værd, jf.Statsrevisorernes beretning om den offentlige ejendomsvurdering, au-gust/2013, hvoraf fremgår: ”I 2010 lagde SKAT usaglige hensyn til grund forvurderingen af andelsboliger for at undgå klager”. Ministeren bedes i forlæn-gelse heraf oplyse, hvilke konsekvenser det har haft for andelsboligejerne, oghvad ministeren gør for at rette op på dette.
Svar
2010-vurderingen af erhvervsejendomme tog afsæt i et marked præget af gene-rel økonomisk usikkerhed ogderaf følgende usikkerhed på markedet for er-hvervsejendomme. Antallet af såkaldte frie salg var mindre end normalt, hvil-ket bevirkede en større usikkerhed i det statistiske grundlag for vurderingen.SKATs generelle retningslinje for 2010-vurderingen var derfor, at der for bådeejendoms- og grundværdier ved fremskrivning af niveauerne skulle trækkesekstra 10 pct. fra i forhold til det niveau, som man nåede til ved en normalforsigtig analyse af salgstallene.For udlejnings- og andelsboligejendomme blev denne generelle retningslinjeogså anvendt for grundværdiansættelsen, mens der ikke blev foretaget en re-duktion på yderligere 10 pct. for ejendomsværdierne. Når den yderligere re-duktion ikke blev foretaget var årsagen, at SKAT ikke ønskede en ekstra for-sigtighedsmargin for denne ejendomsgruppe.Dette var begrundet i det opgørelsesprincip for en andelsboligforening, som erbestemt i lov om andelsboligforeninger og andre boligfællesskaber, hvorefterformueopgørelsen skal ansættes til en af følgende tre værdier: (1) anskaffelses-værdien; (2) den kontante handelsværdi som udlejningsejendom ansat af envaluar eller (3) den senest ansatte ejendomsværdi.Ved salg af en andel må prisen ikke overstige andelens forholdsmæssige værdiaf foreningens formue under hensyntagen til forbedringer og vedligeholdelses-tilstand. Prisen må gerne være lavere.I andelsboligforeninger, hvor formuen – og dermed også den enkelte andelsværdi – er ansat efter SKATs ejendomsvurdering, ville en yderligere reduktionpå 10 pct. nedsætte den maksimale salgspris tilsvarende. Hvor et mere forsig-tigt og forsvarligt niveau i øvrigt for erhvervsejendomme kan tilsikre, at derikke betales dækningsafgift af værdier, der overstiger handelsværdien, vil detteforsigtighedsprincip virke modsat økonomisk for andelsboligforeninger. Dettefinder Rigsrevisionen at være et usagligt hensyn.Jeg vil ikke her tage stilling til eventuelle konsekvenser for de foretagne vurde-ringer. Jeg skal afgive etsvar til Statsrevisorerne om beretningen fra Rigsrevisi-onen, og problematikken omkring andelsboligers vurdering vil indgå i dettesvar.
2/2