Skatteudvalget 2012-13
SAU Alm.del
Offentligt
J.nr. 12-0228270Dato:16. november 2012
TilFolketinget - Skatteudvalget
Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 65 af 25. oktober2012. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Hans KristianSkibby (DF).(Alm. del).
Holger K. Nielsen/Susanne Reinholdt Andersen
Spørgsmål:
Ministeren bedes kommentere artiklerne i Jyllands-Posten, Erhvervssektionen, side 4, tors-dag den 25. oktober 2012: ”Byggemomsen koster danske arbejdspladser” og ”Minister skalse på udskældt moms”, hvor der fremsættes kritik af byggemomsen og de urimelige moms-krav mod håndværksmestre ved gennemrenoveringer af ældre ejendomme.Svar:
Som led i finansieringen afForårspakke 2.0vedtog VK-regeringen med støtte fra DanskFolkeparti lov nr. 520 af 12. juni 2009. Loven betyder, at salg af blandt andet nye bygnin-ger nu omfattes af den almindelige momspligt.I forbindelse med lovens vedtagelse blev der fastsat regler for, hvornår en bygning er ”ny”,og dermed hvordan det momsfri område (gamle bygninger) skal afgrænses overfor detmomsfri område (nye bygninger). Reglerne fastlægger blandt andet:--at en bygning, hvorpå der i væsentligt omfang er udført til-/ombygningsarbejde, skalanses for en ny bygning, ogat der i væsentligt omfang er udført til-/ombygningsarbejde på en bygning, når værdieneksklusiv moms af det udførte arbejde overstiger 25 procent af enten (a) den samledeejendomsværdi for bygningen med tilhørende jord eller (b) den opnåede salgspris forbygningen med tilhørende jord. Sælgeren kan frit vælge hvilken af disse værdier, derskal anvendes som grundlag for 25-procentberegningen.
Begrundelsen for reglerne er, at en bygning, hvorpå der i væsentligt omfang er udført til-/ombygningsarbejde, og som sættes til salg, vil være direkte i konkurrence med nye byg-ninger til salg, som efter loven skal pålægges moms.Med momspligten følger også retten til momsfradrag, og følgelig har både den håndværks-mester, som renoverer en bygning i et omfang, så den bliver ”ny”, og den håndværksme-ster, som opfører en ny bygning fra bunden, fradrag for moms af indkøbte byggematerialerm.v.På dette sted finder jeg også anledning til at korrigere en forkert oplysning i artiklen vedrø-rende 25-procentberegningen, som efter reglerne skal foretages med udgangspunkt i entenejendomsværdien eller salgsprisen. Købsprisen er derimod uden betydning. Det er såledesikke korrekt, at ”momsen rammer, når man renoverer en ejendom for mere end 25 pct. afkøbsprisen”. Derfor er artiklens taleksempel også misvisende. Når en håndværksmester kø-ber, renoverer og videresælger en bygning, vil salgsprisen typisk være væsentligt større endkøbsprisen, og af samme grund indtræder momspligten først, når der renoveres for et beløbstørre end 25 procent af købsprisen.Danmark gjorde tidligere brug af en særlig undtagelse i forhold til EU’s momsregler. Dendanske byggebranche har derfor gennem mange år nydt godt af, at nye bygninger kunneholdes uden for momspligten. Med VK-regeringens indførelse af momspligt blev de danskemomsregler harmoniseret med reglerne i resten af EU, og byggeerhvervet blev ligestilletmed andre erhverv, som betaler moms.Side 2
EU-harmoniseringen betyder, at det ikke længere er muligt at genindføre den tidligere rets-tilstand. Der er ingen vej tilbage, når et land én gang har afskaffet en særlig undtagelse iforhold til EU’s momsregler.Regeringen har en dagsorden om vækst og arbejder hårdt for, at vi genereltskal skabe godevilkår for vores erhvervsvirksomheder. Et af midlerne er den skattereform, som nu er gen-nemført af et bredt flertal i Folketinget. Skattereformen skaber ny vækst og flere job for he-le Danmark og sikrer, at almindelige lønmodtagere får mere ud af at arbejde. Skatterefor-men bidrager dermed til at hele landet – og også den danske byggebranche – hurtigere kankomme ud af krisen og tilbage på vækstsporet.
Side 3