Skatteudvalget 2012-13
SAU Alm.del
Offentligt
1281694_0001.png
1281694_0002.png
J.nr. 13-0218766Den 18. september 2013
TilFolketinget – Skatteudvalget
Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 590 af 2. juli 2013 (alm. del). Spørgsmå-let er stillet efter ønske fra Mads Rørvig(V).
Holger K. Nielsen/Søren Schou
1/2
Spørgsmål
Ministeren bedes oplyse om, hvilke økonomiske forhold (opsparing til pensi-on,indbetaling til efterløn, ligningsmæssige fradrag, indbetaling til sociale pen-sioner,rentefradrag) der gør sig gældende, når en dansk skatteyder med ansæt-telsei endansk virksomhed overgår til tysk ansættelse i samme virksomhed ogsammenmed sin ægtefælle flytter til Tyskland, men bibeholder fast ejendommedgæld iDanmark, samt redegøre for, hvorvidt forskelle i danske og tyskeforholdkanopfattes som en hindring for arbejdskræftens fri bevægelighed in-den for Det IndreMarked.
Svar
I besvarelsen forudsætter jeg, at skatteyderen fortsat har rådighed over helårs-bolig i Danmark, således at den fulde skattepligt bevares. Jeg forudsætter end-videre, at skatteyderen bliver skattemæssigt hjemmehørende i Tyskland i hen-hold til dobbeltbeskatningsoverenskomsten mellem Danmark og Tyskland oghar sin lønindkomst i Tyskland. Jeg bemærker i øvrigt, at jeg i besvarelsen ale-ne redegør for de danske beskatningsforhold, da skatteyderen i sin tyske ar-bejdsindkomst formentlig vil kunne foretage en række fradrag efter tyskret.Når en person bliver skattemæssigt hjemmehørende i et andet land i henholdtil en dobbeltbeskatningsoverenskomst, har det konsekvenser for bl.a. fra-dragsretten for renteudgifter, bidrag til efterløn og pension samt for adgangentil ligningsmæssige fradrag.Fradrag for renteudgifter vedrørende fast ejendom beliggende i Danmark erfor ikke-hjemmehørende personer betinget af, at lånet alene vedrører ejen-dommens anskaffelse, drift og forbedring. Der er ikke fradrag for renteudgif-ter vedrørende forbrugslån.Fradrag for indbetalinger til pensionsordninger forudsætter, at ejeren af ord-ningen er skattemæssigt hjemmehørende i Danmark.Fradrag for bidrag til efterløn kan gives til personer, der er skattemæssigthjemmehørende i et andet land, hvis der ikke er fradrag for udgiften i ind-komst, der beskattes i udlandet. Fradraget gives dog kun i lønindkomst, ar-bejdsløshedsdagpenge, sygedagpenge, barselsdagpenge og indkomst fra et fastdriftssted i Danmark.For så vidt angår indbetaling til sociale pensioner vil skatteyderen være socialtsikret i Tyskland. Fradrag for obligatoriske udenlandske sociale bidrag forud-sætter, at indbetaleren er skattemæssigt hjemmehørende i Danmark.For så vidt angår den sidste del af spørgsmålet, kan jeg ikke udtale mig uden atvide, hvilke forskelle der tænkes på. Generelt kan jeg dog oplyse, at der efterEU-retten i princippet ikke er noget til hinder for, at hjemmehørende skatte-pligtige behandles mere gunstigt i skattemæssig henseende end ikke-hjemmehørende skattepligtige, fordi situationerne for hjemmehørende perso-ner og ikke-hjemmehørende personer ikke er sammenlignelige.2/2