Skatteudvalget 2012-13
SAU Alm.del
Offentligt
1265730_0001.png
1265730_0002.png
1265730_0003.png
J.nr. 13-0188251Den 27. juni 2013
TilFolketinget – SkatteudvalgetHermed sendes svar på spørgsmål nr. 479 af 31. maj 2013 (alm. del). Spørgs-målet er stillet efter ønske fra Dennis Flydtkjær(DF).
Holger K. Nielsen
/ Søren Schou
1/3
Spørgsmål
Ministeren bedes redegøre for sammenhængen mellem reglerne for beskatningaf ægtefæller og udbetaling af folkepension for danskere bosat i Sverige, somer skattepligtige til Danmark af løn/pension optjent og udbetalt i Danmark.Herunder bedes – eventuelt ved indhentelse af bidrag fra socialministeren –oplyst, om sådanne ægtefæller får udbetalt folkepension som to enlige ellersom ægtefæller – og hvis folkepensionen udbetales som til ægtefæller, kan æg-tefællerne så anvende de særlige regler for beskatning af ægtefæller med mulig-hed for at overføre personfradrag og underskud m.v. mellem hinanden?
Svar
Social- og Integrationsministeriet har oplyst følgende om udbetaling af folke-pension til personer med bopæl i Sverige:”Folkepension til gifte udbetales efter de regler, der gælder for gifte ogsamlevende, uanset om parret har bopæl i Danmark eller udlandet. Dethar ingen betydning, at ægtefællerne eventuelt bor hver for sig. En giftpensionist kan dog blive anset for enlig og få folkepension som enlig,hvis samlivet efter en konkret vurdering er ophævet, fx i de tilfælde,hvor den ene ægtefælle er flyttet på plejehjem.”En person, som har sin faste bopæl i Sverige, er skattemæssigt hjemmehøren-de i Sverige og dermed fuldt skattepligtig til Sverige, uanset om den pågælden-de har dansk indkomst eller ej. Den pågældende er begrænset skattepligtig tilDanmark af f. eks. en dansk folkepension. Sverige skal ved beskatningen givenedslag for dansk skat efter bestemmelserne i den nordiske dobbeltbeskat-ningsoverenskomst.Ved skatteberegningen i Danmark skal der tages hensyn til, om den pågælden-de opfylder de såkaldte grænsegængerregler, jf. kildeskattelovens §§ 5A-5D,dvs. at den danske lønindkomst, pensionsindkomst eller indkomst ved selv-stændig virksomhed udgør mindst 75 pct. af den pågældendes samlede ind-komst.Hvis ingen af ægtefællerne opfylder grænsegængerreglerne, gives der ved skat-teberegningen i Danmark ikke fradrag ud over personfradrag, og der kan ikkeoverføres uudnyttet personfradrag eller underskud mellem ægtefællerne.Hvis grænsegængerreglerneer opfyldt, kan den skattepligtige vælge at blivebeskattet efter disse regler. Der er ikke noget krav om, at grænsegængerregler-ne skal anvendes.Hvis grænsegængerreglerne anvendes, gives der i Danmark fradrag efter skat-telovgivningens almindelige regler for forskellige udgifter, der vedrører denpågældendes personlige og familiemæssige forhold. Der drejer sig bl.a. omrenteudgifter vedr. bolig i udlandet og om private renteudgifter. Fradrag forandre typer af fradragsberettigede udgifter må gives i den skattepligtiges bo-pælsland, som i eksemplet her er Sverige.2/3
Den danske skatteberegning for en person, som har valgt beskatning eftergrænsegængerreglerne, foregår i alt væsentligt på samme måde som for enperson, der er fuldt skattepligtig til Danmark.Hvis begge ægtefæller er grænsegængere, kan der overføres underskud oguudnyttet personfradrag på samme måde, som hvis ægtefællerne havde værethjemmehørende i Danmark.Hvis kun den ene ægtefælle er grænsegænger, kan der ligeledes overføres un-derskud og uudnyttet personfradrag fra en ægtefælle. I sådanne tilfælde skaldenne ægtefælles samlede (danske og udenlandske) indkomst opgøres efterdanske regler.Der foretages en – fiktiv – dansk skatteberegning, som om ægtefællen havdeværet hjemmehørende i Danmark, idet der dog ses bort fra tidligere års under-skud. I det omfang, at der ved denne fiktive beregning fremkommer et uud-nyttet personfradrag eller et underskud, vil dette kunne overføres til den ægte-fælle, der er grænsegænger.Det er generelt en betingelse for overførsel af uudnyttet personfradrag ellerunderskud, at ægtefællerne er samlevende ved indkomstårets udgang.
3/3