Skatteudvalget 2012-13
SAU Alm.del
Offentligt
1258733_0001.png
1258733_0002.png
J.nr. 13-0186459Dato: 11-06-2013
TilFolketinget - Skatteudvalget
Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 477 af 30. maj 2013.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Brian Mikkelsen (KF).(Alm. del).
Holger K. Nielsen/Søren Schou

Spørgsmål 477:

Ministeren bedes tilsende udvalget en beregning af, hvad en afskaffelse af boafgiften forerhvervsvirksomheder vil medføre af provenutab årligt, herunder bedes også oplyst beløbetefter tilbageløb. Ministeren bedes endvidere oplyse, hvilke typer af virksomheder der ind-går i beregningerne, herunder hvad provenutabet vil være, hvis man kun afskaffer boafgif-ten for de virksomheder, som kan generationsskifte med skattemæssig succession i medføraf aktieavancebeskatningslovens § 34, dvs. de virksomheder som skattemæssigt anerkendessom reelle produktionsvirksomheder, modsat de såkaldte "pengetanke", hvis man inklude-rer ejendomsvirksomhed, og hvis al erhvervsvirksomhed, inkl. finansielle aktiver, inklude-res.

Svar:

Skatteministeriet har ikke statistiske oplysninger om boers formuer eller bestanddeleheraf, der kan danne grundlag for et underbygget skøn for de provenumæssige konsekven-ser af at fritage erhvervsvirksomheder for bo- og gaveafgift i forbindelse med et generati-onsskifte.Aktiver og passiver i dødsboer, dvs. boafgiftsgrundlaget, ansættes som udgangspunkt til ak-tivernes og passivernes handelsværdi. Hvis den afdødes virksomhed drives i personligt regi,vil overdragelsen ved arv bestå af en lang række forskellige aktiver og passiver (fast ejen-dom, fordringer, diverse driftsmidler, goodwill). Hvis virksomheden drives gennem et selv-stændigt skattesubjekt, f.eks. et aktieselskab, vil arven bestå af aktier.Der skal betales boafgift, uanset om arvingerne indtræder i afdødes/dødsboets skattemæssi-ge stilling, og der dermed ikke skal betales avanceskat i forbindelse med overdragelsen(skattemæssig succession).Det samlede bo- og gaveafgiftsprovenu udgør i størrelsesordenen 4 – 5 mia. kr. i et norma-lår.Hvis det rent skønsmæssigt antages, at omkring 25-30 pct. af provenuet stammer fra er-hvervsmæssige aktiver, hvor der vil kunne ske skattemæssig succession, vil en fritagelsefor bo- og gaveafgift heraf medføre et umiddelbart mindreprovenu i størrelsesordenen 1-1½mia. kr. årligt og 0,8-1,1 mia. kr. årligt efter automatisk tilbageløb på moms og afgifter.Afskaffelse af bo- og gaveafgiften for familieejede virksomheders erhvervsmæssige aktivervurderes ikke at have samlede positive strukturelle effekter på vækst og arbejdsudbud, jf.også besvarelsen af alm. del. spørgsmål 351 af 26. marts 2013.Skønnet er selvsagt forbundet med betydelig usikkerhed. Det er ved vurderingen bl.a. lagttil grund, at en ikke ubetydelig del af værdierne i boer med et væsentligt provenupotentialeskønnes at omfatte aktiver forbundet med erhvervsvirksomhed.Udstrækkes afgiftsfritagelsen til at omfatte erhvervsvirksomheder, som ikke kan overdragesmed skattemæssig succession, vil de provenumæssige konsekvenser blive markant større.Det bemærkes, at en afskaffelse af bo- og gaveafgiften for erhvervsmæssige aktiver vil væ-re et brud med det grundlæggende og enkle princip i boafgiftsloven, at afgiften påhviler bo-et, dvs. den samlede arvebeholdning, som en afdød person efterlader sig. Afgiftsfritagelsenfor visse aktiver vil derfor kunne give anledning til omgåelse. Eksempelvis vil arvingerneog gavemodtagerne kort tid efter overdragelsen kunne afstå aktiverne til tredjemand. Her-ved vil arvingen og gavemodtageren få en rabat, til trods for at virksomheden ikke videre-føres i familieregi.Side 2