Skatteudvalget 2012-13
SAU Alm.del
Offentligt
1256027_0001.png
1256027_0002.png
J.nr. 13-0177876Dato: 31-05-2013
TilFolketinget - Skatteudvalget
Hermed sendes svar på spørgsmål nr.472af 22. maj 2013.(Alm. del).
Holger K. Nielsen/LeneSkov Henningsen

Spørgsmål:

Ministeren bedes kommentere præsentationsmaterialet udleveret under fore-træde for Skatteudvalget den 22. maj 2013 fra Dansk Energi, jf. SAU alm. del - bilag 215.

Præsentationsmateriale:

Dansk Energi har været i foretræde om den kommende forsy-ningssikkerhedsafgift. Det fremgår af materialet, at Dansk Energi ikke ønsker en afgiftsfri-tagelse for privates brug af brænde og træpiller, da det vil underminere den kollektive var-meforsyning. Dansk Energi fremfører endvidere, at evt. bagatelgrænser også bør gælde forden kollektive varmeforsyning. Endeligt fremfører Dansk Energi, at lovforslaget skulle ha-ve været fremsat, og at der er behov for en afklaring omkring udformningen af forsynings-sikkerhedsafgiften, så konverteringen fra kul til biomasse ikke udskydes.

Kommentar:

Regeringen (Socialdemokraterne, Det Radikale Venstre og Socialistisk Fol-keparti), Venstre, Dansk Folkeparti, Enhedslisten og Det Konservative Folkeparti indgikden 22. marts 2012 aftale om den danske energipolitik 2012-2020 (Energiaftale 2012). Medaftalen fastlægges konkrete energipolitiske initiativer for perioden 2012-2020. Det fremgårbl.a. af Energiaftale 2012, at der skal indføres en forsyningssikkerhedsafgift på al rumvar-me m.v., dvs. rumvarme m.v. fra såvel fossile brændsler som biomasse.Da biomasse er et nyt afgiftsgrundlag, skal der udarbejdes en konkret model for opkræv-ning af afgiften, som tager hensyn til EU´s diskriminations- og statsstøtteregler. Det bety-der, at afgiften skal udformes så bredt og ensartet som muligt.Brænde og træpiller til privat forbrug skal derfor som udgangspunkt omfattes af afgiften,hvilket også medfører, at alle uanset opvarmningsform bidrager til finansiering af dengrønne omstilling i Energiaftale 2012.Den endelige model er dog endnu ikke fastlagt, men Skatteministeriet er i øjeblikket i gangmed at undersøge afgiftsgrundlaget for forsyningssikkerhedsafgiften. I dette arbejde indgårogså en stillingtagen til eventuelle afgrænsningssituationer, herunder bagatelgrænser m.v.Det er korrekt, at lovforslaget tidligere har været på regeringens lovprogram til fremsættel-se i denne samling. Lovforslaget er dog ikke fremsat, da udviklingsarbejdet med den nyeafgiftsmodelhar taget længere tid end forudsat. Når udviklingsarbejdet er afsluttet, vil lov-forslaget blive sendt i høring og herefter fremsat i næste folketingssamling.
Side 2