Skatteudvalget 2012-13
SAU Alm.del
Offentligt
1258729_0001.png
1258729_0002.png
1258729_0003.png
j.nr :. 13-0021933Dato: 11-06-2013
TilFolketingets Skatteudvalg
Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 470 af 21. maj 2013. (Alm.del).Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Dennis Flydtkjær (DF).
Holger K. Nielsen/Carsten Vesterø

Spørgsmål:

Ministeren bedes redegøre for, hvorvidt en medarbejder er skattepligtig af ar-bejdsgiverbetalt mobiltelefoni, computer m.m., uagtet at medarbejderen ikkeoppebærer løn for sit arbejde, men arbejder gratis, herunder redegøre for hvor-når/hvornår ikke der indtræder skattepligt af arbejdsredskaber, der også kan an-vendes privat.

Svar:

Arbejdsredskaber og hjælpemidler, som arbejdsgiver udelukkende stiller til rå-dighed for, at en medarbejder kan udføre sine arbejdsopgaver, bliver ikke beskat-tet.Hvis medarbejderen har en privat rådighed/fordel af arbejdsredskabet mv., er dertale om et personalegode, der kan blive skattepligtigt.Som udgangspunkt er det ikke afgørende for beskatningen af personalegoder, omet gode bliver modtaget af en lønnet eller ulønnet medarbejder. Når et gode ermodtaget som led i et ansættelsesforhold eller som led i en aftale om ydelse afpersonligt arbejde i øvrigt, er det omfattet af reglerne for beskatning af persona-legoder.I forhold til mobiltelefon, computer og dataforbindelse kan beskatningen skitse-res i følgende tre punkter, hvor der gives en uddybning af de særregler, der gæl-der for arbejdsgiverbetalt telefon og datakommunikation:Hvis en arbejdsgiver stiller en computer til rådighed for en medarbejdertil brug for arbejdet, bliver den private benyttelse af computeren ikke be-skattet.Hvis en medarbejder har en mobiltelefon, der kun er til rådighed på ar-bejdspladsen, er den skattefri. Det gælder også, selvom medarbejderenforetager nogle private opkald. Hvis medarbejderen tager telefonen medhjem, afhænger skattepligten af de nærmere omstændigheder: en arbejds-mobiltelefon, som medarbejderen har med hjem, bliver medarbejderenikke skattepligtig af, såfremt (1) telefonen er nødvendig for at udføre ar-bejdet, (2) medarbejderen har afgivet en tro og love-erklæring om, at tele-fonen kun bruges erhvervsmæssigt, bortset fra enkeltstående private op-kald, og (3) arbejdsgiveren fører en vis kontrol med brugen. Hvis medar-bejderen derimod kan bruge mobiltelefonen privat udover enkeltståendeopkald, bliver vedkommende beskattet af 2.500 kr. om året.En arbejdsgiverbetalt datakommunikationsforbindelse beskattes ikke,hvis medarbejderen via forbindelsen har adgang til arbejdsgiverens net-værk. Har medarbejderen privat rådighed over en datakommunikations-
2forbindelse uden adgang til arbejdsgiverens netværk, er medarbejderenskattepligtig af 2.500 kr.Er der privat rådighed over både telefon og datakommunikationsforbindelse, skerder en samlet beskatning på 2.500 kr.Undtagelse for ulønnede i foreninger med skattefri virksomhedDer er en undtagelse til dette generelle udgangspunkt for frivillige, ulønnedemedhjælpere, der yder bistand som led i en forenings skattefri virksomhed. Fåren sådan ulønnet medarbejder stillet telefon, datakommunikationsforbindelseeller computer med tilbehør til rådighed til brug for sit frivillige arbejde for for-eningen, er vedkommende ikke skattepligtig af en eventuelt privat rådighed overde pågældende goder.Betingelserne er, (1) at det er et frivillig, ulønnet arbejde, (2) der udføres for enforening, (3) som laver en form for skattefri virksomhed. Et eksempel på perso-ner, der kan være omfattet af denne undtagelse, er ulønnede medarbejdere hosalment velgørende foreninger.Andre personalegoder end telefon, computer og datakommunikation – bagatel-grænsenFor goder, der ikke som telefon, computer og datakommunikation er omfattet afsærlige regler om værdiansættelse, er der en generel bagatelgrænse for arbejdsre-laterede personalegoder: Personalegoder, som en eller flere arbejdsgivere i over-vejende grad har ydet af hensyn til den ansattes arbejde, skal kun beskattes, hvisden samlede værdi af disse goder overstiger et grundbeløb på 5.500 kr. Hvis densamlede værdi af de personalegoder, der i overvejende grad er ydet af hensyn tilarbejdet, overstiger beløbsgrænsen på 5.500 kr., bliver medarbejderen skatteplig-tig af alle goderne.