Skatteudvalget 2012-13
SAU Alm.del
Offentligt
1260604_0001.png
1260604_0002.png
J.nr. 13-0174595Den 14. juni 2013
TilFolketinget – SkatteudvalgetHermed sendes svar på spørgsmål nr. 467 af 17. maj 2013 (alm. del).Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Torsten Schack Pedersen(V).
Holger K. Nielsen
/ Søren Schou
1/2
SpørgsmålVil ministeren gøre noget i forhold til pensionsselskaber, som gennem højegebyrer besværliggør det for deres kunder at få den økonomiske gevinst vedomlægning fra kapitalpension til aldersopsparing?
SvarJeg kan henholde mig til, hvad Erhvervs- og Vækstministeriet til brug forudarbejdelsen af høringsskemaet til forslag L 218 til lov om ændring afselskabsskatteloven, lov om afgift af lønsum m.v., kulbrinteskatteloven ogforskellige andre love(Aftaler om vækstplan DK m.v. – nedsættelse afskattesatsen for selskaber, forhøjelse af lønsumsafgiften for finansiellevirksomheder og fastholdelse af selskabsskattesatsen for kulbrinteindkomstm.v.) har oplyst:”I forbindelse med indgåelse af en pensionsaftale gælder der aftalefrihed forparterne, hvorfor blandt andet de eksisterende kapitalpensionsordninger erindgået på individuelle vilkår. Mulighederne og vilkårene i forbindelse medkonvertering af en kapitalpension til en aldersopsparing afhænger derfor afkundernes konkrete pensionsaftaler. I forbindelse med en konvertering frakapitalpension til aldersopsparing bør pensionsselskabernederfor havemulighed for at fastsætte forskellige muligheder og kriterier, som afhænger afde oprindelige individuelle aftaler. Et krav om, at pensionsselskaberne skulletilbyde alle kunder adgang til omtegning på ens vilkår ville være et indgreb iden grundlæggende aftalefrihed.Erhvervs- og Vækstministeriet kan således støtte skatteministerens udtalelse af15. maj 2013 i Børsen vedrørende spørgsmålet om eventuelt indgreb, hvorafdet følger, at det er at anse som indgreb i aftaleforholdet mellempensionsselskabet og pensionsopsparerne, og at hensigten med initiativet iskattereformen var at give pensionsselskaberne mulighed for at tilbydekonverteringen fra kapitalpension til aldersopsparing til deres kunder.Forsikring & Pension har oplyst overfor Erhvervs- og Vækstministeriet den 4.juni 2013, atefter en rundspørge ved pensionsselskaberne er Forsikring &Pension ikke blevet bekendt med, at der skulle være selskaber, som nægterderes kunder muligheden for på en eller anden måde at opnåskatterabatten,der er knyttet til konverteringen fra kapitalpension til aldersopsparing.Erhvervs- og Vækstministeriet lægger endelig vægt på, at kunderne får enordentlig rådgivning af deres selskab i forbindelse med overvejelserneom enkonvertering af deres kapitalpension.”2/2