Skatteudvalget 2012-13
SAU Alm.del
Offentligt
1260601_0001.png
1260601_0002.png
J.nr. 13-0174239Den 14. juni 2013
TilFolketinget – SkatteudvalgetHermed sendes svar på spørgsmål nr. 466 af 17. maj 2013 (alm. del).Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Torsten Schack Pedersen(V).
Holger K. Nielsen
/ Søren Schou
1/2
SpørgsmålPå baggrund af Børsens artikel den 13. maj 2013 "Politikere vil bankepensionskasser på plads" bedes ministeren redegøre for omfanget afproblemet med pensionsselskaber, der ikke giver kunderne den økonomiskegevinst ved at omlægge fra kapitalpension til aldersopsparing?
SvarI Børsens artikel bliver der givet udtryk for, at en række pensionsselskaberlader deres kunder i stikken og undlader at sikre dem den økonomiske gevinst,der er ved at konvertere kapitalpension til aldersopsparing, aldersforsikringellersupplerende engangssum.Som led i skattereformen er der mulighed for i 2013 at foretagekonverteringen med en skatterabat på 2,7 pct. Men ifølge artiklen vil flerepensionsselskaber slet ikke tilbyde løsningen til deres kunder, mens andrepensionsselskaber har indført høje gebyrer og andre barrierer.Jeg kan oplyse, at skattelovgivningen hverken kan eller har til formål atpålægge pensionsinstitutterne at tilbyde kunderne muligheden for at fremrykkeafgiftsbetalingen i 2013. Hvis man ser formelt på det, hviler den enkeltekapitalpension på en civilretlig aftale mellem pensionsopspareren ogpensionsselskabet. Hvis regeringen gik ind og lavede en lovpligtig adgang til atudnytte muligheden, så ville det reelt udgøre et indgreb i dette aftaleforhold.Med skattereformen lagde man det derimod op til pensionsselskaberne atbeslutte, om de ville tage imod det gode tilbud til kunderne, somskatterabatten er. Det er en meget fornuftig model.Skatteministeriet har ikke oplysninger om, hvorvidt en beslutning om ikke atkonvertere beror på kundens eller pensionsinstituttets valg, herunder om,hvordan de to mulige årsager fordeler sig.Med Vækstpakken har vi i øvrigt forlænget den periode, hvor man kankonvertere med skatterabat. På den måde har vi også sikret, at der er tid noktil, at de pensionsselskaber, der har kunder, som ønsker at konvertere, kan nåat tilbyde kunderne den løsning, som de efterspørger. Initiativet ligger hospensionsselskaberne, men jeg kan da kun opfordre selskaberne til at tilbydeløsningen til deres kunder. Hvis ikke regeringen mente, at konvertering medskatterabat var en god idé, havde vi jo ikke givet muligheden for det.
2/2