Skatteudvalget 2012-13
SAU Alm.del
Offentligt
J.nr. 13-0160261Dato: 21.05.2013
TilFolketinget - Skatteudvalget
Hermed sendes svar på spørgsmål nr.419af2. maj 2013(Alm. del).
Holger K. Nielsen/LeneSkov Henningsen
Spørgsmål:
Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 1. maj 2013 fra Danske Træin-dustrier vedrørende foretræde om afgifter på brænde, jf. alm. del – bilag 188.
Henvendelse:
Danske Træindustrier har i deres henvendelse af 1. maj 2013 givet udtrykfor, at de grundlæggende ikke er imod, at træ, i form af flis, bliver omfattet af den kom-mende forsyningssikkerhedsafgift.De er dogimod, at almindeligt brænde til opvarmning i fyr og brændeovne bliver omfattetaf forsyningssikkerhedsafgiften. De anfører, at omkostningerne til administration af bræn-desalget kan medføre, at de sidste tilbageværende savværker lukker. De fremhæver, atbrænde udgør under 10 pct. af den samlede mængde biomasse, samt at indtægterne fra eneventuel brændeafgift vil blive betydelig mindre end udgifterne til tabte arbejdspladser,manglende skatteindtægter og kontanthjælp til de arbejdsløse.
Kommentar:
Regeringen (Socialdemokraterne, Det Radikale Venstre og Socialistisk Fol-keparti), Venstre, Dansk Folkeparti, Enhedslisten og Det Konservative Folkeparti indgikden 22. marts 2012 aftale om den danske energipolitik 2012-2020 (Energiaftale 2012). Medaftalen fastlægges konkrete energipolitiske initiativer for perioden 2012-2020. Det fremgårbl.a. af Energiaftale 2012, at der skal indføres en forsyningssikkerhedsafgift på al rumvar-me m.v., dvs. rumvarme m.v. fra såvel fossile brændsler som biomasse.Da biomasse er et nyt afgiftsgrundlag, skal der udarbejdes en konkret model for opkræv-ning af afgiften, som tager hensyn til EU´s diskriminations- og statsstøtteregler. Det bety-der, at afgiften skal udformes så bredt og ensartet som muligt.Brænde skal derfor som udgangspunkt omfattes af afgiften, hvilket også medfører, at alleuanset opvarmningsform bidrager til finansiering af den grønne omstilling i Energiaftale2012.Den endelige model er dog endnu ikke fastlagt, men Skatteministeriet er i øjeblikket ved atundersøge afgiftsgrundlaget for forsyningssikkerhedsafgiften, hvor der udover EU’s dis-kriminations- og statsstøtteregler bl.a. også er fokus på administrative forhold, så de admi-nistrative omkostninger begrænses mest muligt.
Side 2