Skatteudvalget 2012-13
SAU Alm.del
Offentligt
1177803_0001.png
1177803_0002.png
1177803_0003.png
j.nr. 2012-229-0027Dato : 14. november 2012
TilFolketingets Skatteudvalg
Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 41 af 17. oktober 2012.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Mads Rørvig (V).(Alm. del).
Holger K. Nielsen/Lene Henningsen

Spørgsmål 41:

Vil ministeren redegøre for, hvilke serviceydelser der er momspligtige, når uden-landske e-handelsvirksomheder sælger serviceydelser via nettet til forbrugere iDanmark. Her tænkes f.eks. på rejser, flybilletter, downloads af film, musik, spil,software, bøger, tidskrifter, etc.? Og vil ministeren i den forbindelse oplyse:- Hvilket momsprovenu statskassen fik i henholdsvis 2010, 2011 og 2012 fremtil d.d. via udenlandske e-handelsvirksomheders salg af serviceydelser fra andreEU-lande til forbrugere i Danmark?- Hvor stort et momsprovenu statskassen burde have indkasseret i henholdsvis2010, 2011 og 2012 frem til d.d. via udenlandske e-handelsvirksomheders salg afserviceydelser fra andre EU-lande til forbrugere i Danmark?

Svar:

Jeg kan oplyse, at virksomheder, der er etableret uden for EU, skal betale danskmoms ved levering af elektronisk leverede ydelser til privatpersoner her i landet,mens virksomheder, der er etableret i et andet EU-land, ikke skal betale danskmoms. Disse virksomheder opkræver i stedet den moms, der er gældende i etab-leringslandet.Som elektronisk leverede ydelser anses bl.a.:- Levering og hosting af hjemmesider- Fjernvedligeholdelse af software og hardware- Levering og ajourføring af software- Levering af billeder, tekster og information og rådighedsstillelse af data-baser- Levering af musik og film- Spil, herunder hasardspil om penge- Udsendelser eller politiske, kulturelle og kunstneriske begivenheder- Sportsbegivenyheder- Videnskabelige begivenheder eller underholdning- Levering af fjernundervisning.Jeg kan endvidere oplyse, at det kun er rejsebureauer, der har etableret et fastforretningssted/hjemsted i Danmark, der skal betale dansk moms, dvs. at der ikkeskal betales dansk moms, når udenlandske rejsebureauer sælger rejser til privat-personer her i landet.Jeg kan endelig oplyse, at personbefordring, bortset fra turistbuskørsel, er fritagetfor moms, dvs. at der ikke skal betales dansk moms, når udenlandske virksom-
heder sælger flybilletter til privatpersoner her i landet, heller ikke i de tilfælde,hvor transporten foregår i Danmark.Momsreglerne om udenlandske e-handelsvirksomheder salg af ydelser fra andreEU-lande til forbrugere i Danmark betyder således, at der ikke skal betales danskmoms. Statskassen har derfor ikke fået et provenu herfra og burde heller ikkehave fået det.Fra 2015 vil der gælde nye regler for elektroniske ydelser, således at der opkræ-ves dansk moms ved salg af ydelser fra andre EU-lande til forbrugere i Danmark.