Skatteudvalget 2012-13
SAU Alm.del
Offentligt
1231300_0001.png
1231300_0002.png
J.nr. 13-0086372Dato: 26.03.2013
TilFolketinget - Skatteudvalget
Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 350 af 8. marts 2013.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Brian Mikkelsen (KF).(Alm. del).
Holger K. Nielsen/Søren Schou

Spørgsmål 350:

Vil ministeren oplyse, på baggrund af kommentar fra CEPOS bragt i Børsen den 5. marts2013, hvori det fremgår, at det fremover bliver lettere og billigere at generationsskifte envirksomhed til en fond, frem for at generationsskifte den inden for familien, hvis regerin-gens forslag om skattemæssig succession ved overdragelse til fonde bliver indført, hvilketprovenu der vil være i at afskaffe arveafgiften (boafgiften) ved generationsskifte af de fami-lieejede virksomheder, som allerede kan generationsskiftes med skattemæssig succession?

Svar:

Efter dødsboskatteloven kan et dødsbo udlodde visse nærmere afgrænsede aktiver(erhvervsvirksomhed, fast ejendom, aktier i et selskab, der ikke er en såkaldt pengetank)med skattemæssig succession til fysiske personer. Selskaber og fonde kan ikke succedere,og der kan ikke ske succession i dødsboer, der er skattefritaget. Der kan heller ikke skesuccession i passiver.Der skal imidlertid i henhold til boafgiftsloven betales boafgift, uanset om arvingerne ind-træder i afdødes/dødsboets skattemæssige stilling, og der dermed ikke skal betales avance-skat i forbindelse med overdragelsen (skattemæssig succession).Hvis den afdødes virksomhed drives i personligt regi, vil overdragelsen ved arv bestå af enlang række forskellige aktiver og passiver (fast ejendom, fordringer, diverse driftsmidler,goodwill). Hvis virksomheden drives gennem et selvstændigt skattesubjekt, fx et aktiesel-skab, vil arven bestå af aktier.Der findes ingen statistiske oplysninger om boers formuer eller bestanddele heraf, der kandanne grundlag for et underbygget skøn for de provenumæssige konsekvenser af at fritagefamilieejede virksomheders erhvervsmæssigt anvendte aktiver, for hvilke der kan ske skat-temæssig succession efter dødsboskatteloven, for boafgift.Det samlede bo- og gaveafgiftsprovenu udgør i størrelsesordenen 4 – 5 mia. kr. i et norma-lår. Hvis det rent skønsmæssigt antages, at omkring 25-30 pct. af provenuet stammer fra er-hvervsmæssige aktiver, hvor der vil kunne ske skattemæssig succession, vil forslaget ispørgsmålet medføre et umiddelbart mindreprovenu i størrelsesordenen 1-1½ mia. kr. år-ligt. Skønnet er selvsagt forbundet med betydelig usikkerhed. Det er ved vurderingen bl.a.lagt til grund, at en ikke ubetydelig del af værdierne i boer med et væsentligt provenupoten-tiale skønnes at omfatte aktiver forbundet med erhvervsvirksomhed.
Side 2