Skatteudvalget 2012-13
SAU Alm.del
Offentligt
J.nr. 12-0219741Dato:9. november 2012
TilFolketinget - Skatteudvalget
Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 29 af 12. oktober2012. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Karsten Laurit-zen (V) (MFU).(Alm. del).
Holger K. Nielsen/Søren Schou
Spørgsmål 29:
Med henvisning til ministerens svar af 9. oktober 2012 på alm. del - spørgsmål 952 bedesministeren enten be- eller afkræfte statsministerens påstand om, at 2012-skattereformen varførste gang, der nogensinde blev givet reelle skattelettelser til dem med de laveste indkom-ster og dem med mellemindkomsterne.
Svar:
Som nævnt i svaret på spørgsmål 952 er både satser og beløbsgrænser i personskatte-systemet ændret adskillige gange gennem årene, hvilket har medført skattereduktioner ogskattestramninger for de fleste indkomstgrupper.Med 2012-skattereformen er der sket en reduktion af personskatterne, der er målrettet lav-og mellemindkomstgrupperne med det formål at sikre, at lønmodtagere med almindeligeindkomster får mere ud af at gå på arbejde. Målretningen sker i form af en forhøjelse af be-skæftigelsesfradraget, der kommer ca. 3 mio. med arbejdsindkomst til gode, samt ved etekstra beskæftigelsesfradrag til enlige forsørgere.Derudover er topskattegrænsen forhøjet, hvilket betyder, at færre almindelige lønmodtagerefremover skal betale topskat.Med 2004-skattejusteringen indførtes beskæftigelsesfradraget, og indkomstgrænsen formellemskatten blev hævet. Med 2007-skattejusteringen blev beskæftigelsesfradraget forhø-jet, og indkomstgrænsen for mellemskatten blev yderligere hævet.Jeg kan bekræfte, at disse justeringer havde en række lighedspunkter med 2012-skattere-formen i forhold til, hvordan skatten på arbejde lempes. Som nævnt i svaret på spørgsmål952 var disse justeringer – i modsætning til de skattelettelser, som regeringen har fået gen-nemført i 2012 – ikke en konsekvens af en egentlig skattereform, hvor andre skatter og af-gifter forhøjes og væksten i overførselssatser dæmpes, og som sikrer, at alle – også de vel-stillede og bankerne – bidrager.
Side 2