Skatteudvalget 2012-13
SAU Alm.del
Offentligt
J.nr. 13-0062328Dato:13. marts 2013
TilFolketinget – Skatteudvalget
Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 288 af 20. februar2013. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra ikkemedlem afudvalget Michael Aastrup Jensen (V).(Alm. del).
Holger K. Nielsen/Jeanette Rose Hansen
Spørgsmål:
Ministeren bedes redegøre for, i hvilket omfang danske og udenlandske virksomheder kansælge og levere digitale ydelser og produkter til forbrugere i Danmark uden at betale danskmoms og dermed opnå en konkurrencemæssig fordel, jf. Politikens artikel ”Førende e-boghandler flytter i momsly”, den 19. februar 2013.Svar:
Momsreglerne er meget harmoniserede inden for EU. Dette gælder også reglerne for i hvil-ket land momsen af elektroniske ydelser, der er solgt til private forbrugere, skal betales.Efter den gældende hovedregel skal momsen af de fleste ydelser, herunder elektroniskeydelser der sælges til private i Danmark, momses i det land, hvor virksomheden er etable-ret, og hvorfra ydelserne leveres. Dog er det sådan, at hvis der er tale om en virksomhedetableret uden for EU, vil beskatningen blive flyttet til Danmark, idet vi fra dansk side gørbrug af en mulighed i EU-reglerne for at flytte beskatningsstedet derhen, hvor ydelsen for-bruges. Der er imidlertid ingen mulighed for at flytte beskatningsstedet, hvis virksomhedener etableret i et EU-land.Disse regler betyder, at alle virksomheder etableret i et andet EU-land kan levere elektroni-ske ydelser til private forbrugere i Danmark til den momssats, der gælder i virksomhedensetableringsland.Efter gældende regler kan virksomheder derfor godt ”flytte i momsly” ved at etablere sig iet andet EU-land med en lavere momssats end i Danmark og levere ydelser derfra til dan-ske private kunder med etableringslandets momssats. Denne mulighed ophører fra 1. januar2015, hvor alt salg af f.eks. elektroniske ydelser til private i Danmark, skal momses her ilandet. Ændringen blev vedtaget af Rådet i 2008, men kan af tekniske årsager først træde ikraft 1. januar 2015.Fra 1. januar 2015 vil momssatsen på e-bøger dermed være 25 pct., hvilket svarer tilmomssatsen på trykte bøger.
Side 2