Skatteudvalget 2012-13
SAU Alm.del
Offentligt
1171976_0001.png
1171976_0002.png
j.nr. 12-0219791Dato : 30. oktober 2012
TilFolketingets Skatteudvalg
Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 25af 16. oktober 2012(Alm. del). Spørgs-målet er stillet efter ønske fra Hans Kristian Skibby(DF).
Holger K. Nielsen/Niels Anker Jørgensen

Spørgsmål 25:

Ministeren bedes redegøre for, hvad regeringen vil gøre ved, at det ifølge SKATer sådan, at tre ud af fire kioskejere ufortrødent fortsætter med at snyde for momsog afgifter, til trods for at de er blevet pågrebet og dømt gentagende gange forsamme type økonomisk kriminalitet. Der henvises til artikler i Berlingske Tiden-de og BT den 4. oktober 2012.

Svar:

Lad mig for en god ordens skyld først præcisere omfanget af snyd: Det er ikkegenerelt tilfældet, at kioskejere, som en gang er taget i at snyde med afgifter,ufortrødent fortsætter i helt så stort et omfang, som de nævnte artikler giver ind-tryk af.SKAT oplyser, at det samlet forholder sig sådan, at der på landsplan fortsat fore-kommer snyd ved ca. halvdelen af alle opfølgende kontroller. Dog er det sådan,at der i brokvartererne i København er konstateret gentagende snyd i helt op tiltre ud af fire tilfælde. Baseret på SKATs egne tal er dette imidlertid ikke repræ-sentativt for situationen generelt på landsplan.I forhold til SKATs indsats, er jeg samlet set tilfreds med de værktøjer SKAT hartil rådighed til bekæmpelsen af kiosksvindel.Folketinget har af flere omgange skærpet lovgivningen på området - den såkaldte”Colalovgivning” og FairPlay-pakkerne – så SKAT allerede i dag har en lov-hjemmel, der modsvarer behovet. Blandt andet noterer jeg mig, at det allerede idag er sådan, at SKAT har mulighed for at idømme høje, kumulative bøder vedsvindel med afgifter og pantmærkning, herunder høje førstegangsbøder, og enfast praksis med fordobling af bødestørrelsen ved gentagelse. Ved gentagne til-fælde af svindel kan næringsbrevet fratages dem, der ikke overholder reglerne.I lyset af dette er det min vurdering, at mere lovgivning ikke er svaret på højereefterrettelighed i detailhandlen, i forhold til salg af afgiftspligtige varer.Derimod er jeg tilfreds med den styrkede indsats på området, hvor SKAT efterden seneste finanslovsaftale har fået ekstra ressourcer til indsats og kontrol.