Skatteudvalget 2012-13
SAU Alm.del
Offentligt
1221921_0001.png
1221921_0002.png
J.nr. 13-0043187Dato : 4. marts 2013
TilFolketingets Skatteudvalg
Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 247af 4. februar 2013.(Alm. del).Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Torsten Schack Pedersen (V).
Holger K. Nielsen
/Troels Kjølby Nielsen

Spørgsmål 247:

"Ministeren anmodes om at bekræfte, at en TP-forhøjelse som udgangspunktikke medfører, at virksomheden skal betale mere i skat, men at den blot skal be-tale mere i skat i Danmark og tilsvarende mindre i et andet land?"

Svar:

Dette er i princippet korrekt for almindelige transaktioner mellem koncernfor-bundne virksomheder i to lande, som har samme selskabsskatteprocent og ensar-tede skatteregler i øvrigt.Men i transfer pricing-sager er dette meget ofte netop ikke tilfældet. Dvs. der ermeget ofte forskellige selskabsskatteprocenter og forskelle i skattereglerne i øv-rigt i de lande, som en multinational koncern har virksomheder i.Så selv om en TP-forhøjelse på en million kroner i Danmark kan føre til en TP-nedsættelse i det andet land på et beløb, der svarer til en million danske kroner,er det ikke sikkert, at den ekstra skat, som forhøjelsen fører til i Danmark, vilsvare til den sparede skat for den udenlandske virksomhed. Er skatteprocentenlavere i det andet land, vil skattebesparelsen for den udenlandske virksomhed, altandet lige, være mindre end skatteforhøjelsen for den danske virksomhed.Der kan også være andre forskelle mellem afsender- og modtagervirksomhedenssituation, som medfører store forskelle i beskatningen i det ene og det andet land.I sager, der handler om overdragelse af immaterielle rettigheder fx fra en danskvirksomhed til en koncernforbundet virksomhed i et andet land, kan der i Dan-mark være tale om en relativt stor engangsafståelsesbeskatning, mens der i detandet land ikke er nogen umiddelbar tilsvarende skatteeffekt for køberen af deimmaterielle rettigheder. Køberen vil til gengæld på længere sigt og over flere årdels have et afskrivningsberettiget aktiv og dermed spare skat og dels kunne øgeindtjeningen generelt sammenlignet med de øvrige virksomheder i koncernen,herunder den danske sælger, alene fordi køberen nu ejer et vigtigt indkomstgene-rerende aktiv.