Skatteudvalget 2012-13
SAU Alm.del
Offentligt
Åbent samråd – åbne skattelister
Samrådsspørgsmål X
Ministeren bedes uddybe sit svar af 8. januar2013 på S 769, herunder om ministerenmener, at selskaberne skal indbetale frivilligskat ud over det lovpligtige, når han i svaretsiger, at: ”Åbenheden kan forhåbentligyderligere bidrage til, at selskaberne vilforetage en vis afbalancering mellem på denene sideønsket om skatteoptimering og påden anden side hensynet til en deltagelse ifinansiering af det velfærdssamfund, somselskaberne på mange måder har glæde af”.Svar:
Selskaberne skal betale den skat, somlovgivningen tilsiger. Der er naturligvisingen skattepligtige, der er eller skal væreforpligtet til at betale mere, end lovenkræver.Vi lever i en globaliseret verden, og ikkemindst i en globaliseret økonomi. Detteindebærer øgede muligheder forskatteplanlægning og dermed også øgedemuligheder for selskaberne til at optimerederes skattebetaling i de enkelte lande.
Betalingen efter loven
Globaliseret verden
Skat af aktivitet iDanmark
Set i det lys er det vel ikke urimeligt, atDanmark også gerne vil sikre sig sin bid afkagen. Det er helt overordnet i Danmarksinteresse, at der betales selskabsskat tilDanmark af aktivitet, der udøves i Danmark.De åbne skattelister skal ses som et af flereværktøjer i værktøjskassen, der skal sikre, atselskaberne bidrager til finansieringen afvelfærdssamfundet – et velfærdssamfund somselskaberne jo også har fordele af.Velfærdssamfundet udgør en afforudsætningerne for, at selskaberne kandrive virksomhed. Forhold som godinfrastruktur og en veluddannet arbejdsstyrkekommer ikke gratis.Med de åbne skattelister tydeliggøres det,hvilken balance selskaberne har valgt.
Åbne skattelister
Åbenhed og goderammer for erhvervslivet
Åbenhed omkring skattebetalingen og goderammevilkår for erhvervslivet er ikke umagestørrelser.Jeg ser intet problem i, at vi i Danmark bådefokuserer på at skabe gode vilkår forerhvervslivet og dermed sikrer danskearbejdspladser, samtidig med at vi haråbenhed om selskabsskatten.
Selskaberne må stå påmål for deresskatteplanlægning
Selskaberne vælger naturligvis selv, hvormeget de vil skatteplanlægge – det skal jegikke gøre mig til dommer over. Men det ervel så også rimeligt, at selskaberne selv stårpå mål for deres skatteplanlægning ogforklarer sammenhængen.