Skatteudvalget 2012-13
SAU Alm.del
Offentligt
1262791_0001.png
1262791_0002.png
J.nr. 13-0017355Den 20. juni 2013
TilFolketinget – SkatteudvalgetHermed sendes svar på spørgsmål nr. 213 af 14. januar 2013 (alm. del).Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Sophie Løhde(V).
Holger K. Nielsen
/ Jeanette Rose Hansen
1/2
Spørgsmål
Ministeren bedes oplyse, hvor meget regeringens og Enhedslistens aftale omforhøjelse af lønsumsafgift vil medføre af øget brugerbetaling forsundhedsydelser som tandlæge, fysioterapi m.v.?
Svar
Som en del af Finansloven for 2013 foretages en sanering af erhvervsstøtten,hvori lønsumsafgiften for alle lønsumsafgiftspligtige erhverv med undtagelseaf den finansielle sektor forhøjes. Det betyder, at den fordel disse erhverv haraf henholdsvis momsfritagelse og nulmoms reduceres. Beskatningen bliversåledes mere ensartet på tværs af erhvervene.Lønsumsafgiftssatsen vedrørende sundhedsydelser forhøjes fra 3,08 pct. til4,12 pct. Antages det, at afgiftsforhøjelsen fuldt ud overvæltes i prisen påydelser fra eksempelvis en fysioterapeut eller en tandlæge, vil det medføre enbeskeden forøgelse af den samlede pris. Forhøjelsen af lønsumsafgiften børdog ses i lyset af, at den mindsker den skattemæssige fordel dissevirksomheder har af at være momsfritaget.For en behandling hos en fysioterapeut til eksempelvis 300 kr. kan den del afprisen, der kan henføres til lønsumsafgiften før afgiftsforhøjelsen, såledesskønnes til ca. 6,2 kr.1Efter afgiftsforhøjelsen skønnes lønsumsafgiften forydelsen at stige fra 6,2 kr. til 8,2 kr. svarende til, at prisen på den pågældendebehandling stiger fra 300 kr. til 302 kr. eller med 0,7 pct. For entandlægeregning på 2.000 kr. viser en tilsvarende beregning, at prisen kanforventes at stige til 2.014 kr. eller med 0,7 pct. som følge af afgiftsforhøjelsen.Forhøjelsen af lønsumsafgiften har således en særdeles beskeden effekt påprisen for sundhedsydelser. Såfremt afgiftsforhøjelsen ikke overvæltes fuldt udi prisen på sundhedsydelser, vil prisstigningen være mindre end forudsatovenfor. Hertil kommer, at en del af behandlingerne hos f.eks. fysioterapeutereller tandlæger er helt eller delvist dækket af tilskud fra det offentlige, og dervil i disse tilfælde derfor enten ikke være nogen effekt på brugerbetalingen elleren endnu mere begrænset effekt end beregnet ovenfor.
1Udskrivningsgrundlaget
for lønsumsafgiften skønnes at udgøre 2/3 af den samlede betaling
for sundhedsydelser.2/2