Skatteudvalget 2012-13
SAU Alm.del
Offentligt
1266540_0001.png
1266540_0002.png
1266540_0003.png
1266540_0004.png
j.nr. 12-0251291Dato : 28. juni 2013
TilFolketingets Skatteudvalg
Hermed sendes endeligt svar på spørgsmål nr. 142af 13. november 2012(Alm. del). Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Brian Mikkelsen (KF).
Holger K. Nielsen/Lars Tjærby Rasmussen

Spørgsmål 142:

Ministeren bedes oplyse, i hvor stort omfang der står egentlig organiseret krimi-nalitet bag unddragelse af skatter og afgifter i forbindelse med kædesvig.

Svar:

Til brug for besvarelsen af dette spørgsmål, har jeg indhentet bidrag fra Justits-ministeriet, idet organiseret kriminalitet henhører under Justitsministeriets områ-de:”Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet en udta-lelse fra Rigsadvokaten, der har oplyst følgende:”1. Jeg har til brug for mit bidrag til besvarelsen af spørgsmålet indhenteten udtalelse fra Statsadvokaten for Særlig Økonomisk Kriminalitet (SØK),der har oplyst, at kædesvig er en samlebetegnelse for systematisk skatte-og momskriminalitet, der begås af underleverandører til virksomheder iservicebranchen (leverandører af serviceydelser).Disse underleverandører har ikke selv ansatte, men indgår kontrakter medendnu en underentreprenør, et såkaldt skraldespandsselskab. I dette selskabaflønnes de ansatte kontant, og der indeholdes ikke moms og skatter. Detresterende beløb er udbytte fra kriminaliteten, og dette beløb hæves kon-tant fra ”skraldespandsselskabet”.Formålet med denne fremgangsmåde er at udnytte konkurrencefordelenved at kunne tilbyde attraktive priser for serviceydelsen, da man på forhåndhar besluttet at lønne sine ansatte kontant uden at indeholde A-skat mv. oghæve selskabets overskud uden at afregne moms og skatter.For en nærmere beskrivelse af kædesvig og politiets og anklagemyndighe-dens indsats på dette område kan jeg henvise til mit bidrag til brug for Ju-stitsministeriets besvarelse af 1. maj 2012 af spørgsmål nr. 466-472 (Alm.del) fra Folketingets Retsudvalg.

2.

Europol, der er det politimæssige samarbejde blandt EU-landene, haropstillet en række fælles kriterier for, hvornår der er tale om organiseretkriminalitet:1.2.3.4.Samarbejde mellem flere end to personerMed hver sine forud fastlagte opgaverI længere eller på forhånd ubestemt tidUnder anvendelse af en eller anden form for disciplin eller kontrol
25. Mistanke om udøvelse af alvorlige forbrydelser6. Udførelse på internationalt plan7. Anvendelse af voldelig adfærd eller andre midler, der tjener til in-timidering8. Anvendelse af kommercielle eller forretningsmæssige strukturer9. Indblanding i hvidvaskning af penge10. Udøvelse af indflydelse på politisk plan, over for medier, offentligadministration, justitsmyndigheder eller samfundsøkonomiske for-hold11. Profit- eller magtmotiveretMindst seks af de nævnte karakteristika skal foreligge, for at en forbrydelsekan karakteriseres som organiseret kriminalitet. Af de seks karakteristikaskal nr. 1, 3, 5 og 11 under alle omstændigheder være opfyldt.Kædesvig må antages at opfylde otte af de nævnte kriterier (nr. 1, 2, 3, 4,5, 8, 9 og 11), og kædesvig må derfor generelt betegnes som organiseretkriminalitet.SØK har i øvrigt oplyst, at det er statsadvokaturens opfattelse, at kædesvigudføres af en række organiserede kriminelle, der anvender stråmænd. Derer i flere sager konstateret, at de samme bagmænd står bag flere kæder,hvor ”skraldespandsselskaber” i kæden løbende erstattes af nye ”skralde-spandsselskaber”, mens de øvrige strukturer opretholdes.

3.

SØK har desuden oplyst, at Hvidvaskningssekretariatet, der er en særligfinansiel efterretningsenhed hos SØK, i medfør af hvidvaskningslovenmodtager underretninger fra en række finansielle institutioner om mistæn-kelige transaktioner.Efterstatsadvokaturens opfattelse omhandler et stadig stigende antal under-retninger transaktioner, der har klare indikationer på kædesvig. I periodenfra den 1. januar til den 1. december 2012 har hvidvaskningssekretariatetmodtaget 632 underretninger, som gav anledning til mistanke om kæde-svig.

4.

SØK har endvidere oplyst, at man har udpeget bekæmpelse af kædesvigsom et af statsadvokaturens centrale strategiske pejlemærker for 2013.SØK vil i den forbindelse bl.a. arbejde på at sikre et nationalt overblik overkædesvigssagerne for at understøtte politiets og anklagemyndighedens ind-sats på dette område. Endvidere vil SØK efterforske og retsforfølge ud-valgte sager om kædesvig med henblik på at tilvejebringe erfaring og viden
3om behandlingen af denne type sager, som vil blive gjort tilgængelig foralle politikredse.”
SKAT har over for mig oplyst, at SKATs afdeling for økonomisk kriminalitethar et særligtindsatsprojekt, som siden 2009 har behandlet kædesvig.I 2011 og 2012 har SKAT foretaget reguleringer med et provenupå i alt 670 mio.kr. i 267 sager om kædesvig. Heraf er der, eller vil der blive, sendt 154 sager(med et provenupå 481 mio.) kr. til politiet til efterforskning og eventuel straffor-følgning.