Skatteudvalget 2012-13
SAU Alm.del
Offentligt
J.nr. 12-0239866Dato:27. november 2012
TilFolketinget - Skatteudvalget
Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 133 af 9. november2012. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Torsten SchackPedersen (V)(Alm. del).
Holger K. Nielsen/Susanne Reinholdt Andersen
Spørgsmål:
Med henvisning til at det i pressen den 6. november 2012 fremgår, at regering-en ikke regner med at vinde den sag om fedtafgift, som EU-kommissionen forventes at ind-lede mod Danmark, bedes ministeren oplyse – evt. i fortrolig form -, hvordan denne vurde-ring hænger sammen med ministerens svar af 29. oktober 2012 på alm. del – spørgsmål 839(2011-12). Ministeren bedes herunder redegøre for, hvilke nye juridiske vurderinger rege-ringen har foretaget siden den 29. oktober 2012, som ændrer regeringens udmelding fra, atder ikke er et problem med fedtafgiften i forhold til EU-retten til, at der nu er det. I forlæn-gelse heraf bedes ministeren oplyse, om han i sit svar af 29. oktober 2012 på alm. del –spørgsmål 839 svarer fyldestgørende i forhold til, at regeringen nu ikke vurderer, at enstatsstøttesag kan vindes.Svar:
I mit svar på spørgsmål 839 (2011-12) bekræftede jeg, at Kommissionen (DG Agri)har rettet henvendelse til regeringen om, at fedtafgiftsloven kan være uforenelig med EU-reglerne om statsstøtte. Samtidig oplyste jeg, at korrespondance mellem Kommissionen ogden enkelte medlemsstat i statsstøttespørgsmål er fortrolig og ikke udleveres. Endelig oply-ste jeg, at Skatteministeriet i overensstemmelse med den tidligere regerings vurdering over-for Kommissionen fastholdt, at loven ikke strider mod EU-reglerne, og at Kommissionen iløbet af efteråret vil beslutte, om den på baggrund af den foreløbige undersøgelse mener, atder er grundlag for at indlede en egentlig formel statsstøttesag. Mit svar er derfor både etfyldestgørende og korrekt svar på det stillede spørgsmål.Der er ikke kommet nye juridiske vurderinger siden mit svar på spørgsmål 839, men som ienhver sag af den karakter er der en procesrisiko, hvorfor man ikke på alle punkter kan væ-re sikker på at vinde en eventuel sag. Derfor ved regeringen heller ikke på nuværende tids-punkt, hvor sagen ender. Jeg skal dog nu, hvor spørgsmålet er bragt på bane, ikke undladeat bemærke at Socialdemokratiets, Socialistisk Folkepartis og Radikale Venstres medlem-mer af skatteudvalget under udvalgsbehandlingen af lovforslaget i marts 2011, bl.a. be-mærkede, at partierne fortsat nærede tvivl om fedtafgiftslovens fuldstændige forenelighedmed EU-retten. Partierne tog imidlertid den daværende skatteministers fastholdelse af EU-lovmedholdeligheden til efterretning og lagde denne til grund, idet partierne dog noteredesig, at dette synspunkt givetvis ville blive udfordret fra anden side.
Side 2