Skatteudvalget 2012-13
SAU Alm.del
Offentligt
J.nr. 12-0236704Dato: 15. november 2012
TilFolketinget - Skatteudvalget
Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 100 af 2. november2012. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Karina Adsbøl(DF).(Alm. del).
Holger K. Nielsen/Marianne Sigetty
Spørgsmål:
Kan ministeren bekræfte, at praksis vedrørende afgrænsningen af erhvervs-mæssig virksomhed over for hobbyvirksomhed er blevet strammet de senere år, herunderved skrappere rentabilitetskrav (krav om positiv rentabilitet over tre år)?
Svar:
Jeg kan ikke bekræfte, at der er sket en stramning af praksis for, om en virksomhed kan an-ses for erhvervsmæssigt drevet.Vurderingen af, om en virksomhed karakteriseres som erhvervsmæssig eller ikke-erhvervsmæssig (hobbyvirksomhed), foretages altid ud fra en samlet konkret vurdering afsamtlige forhold.Ikke erhvervsmæssig virksomhed (hobbyvirksomhed) har på den ene side fælles træk mederhvervsmæssig virksomhed, men er på den anden side karakteriseret ved, at systematiskindkomsterhvervelse ikke er det afgørende formål for virksomhedsejeren.Om en virksomhed er erhvervsmæssig eller har hobbykarakter vil normalt ikke give anled-ning til tvivl, hvis virksomheden er rentabel. Det vil sige, at virksomheden over en lidt læn-gere periode giver overskud på den primære drift, mulighed for forrentning af fremmedka-pital og den investerede egenkapital samt en rimelig aflønning af ejeren.Erhvervsmæssig virksomhed vil - i modsætning til hobbyvirksomhed - være indrettet på sy-stematisk indtægtserhvervelse, dvs. det afgørende formål er den fortjeneste, der kan opnås.De primære elementer, der har været lagt vægt på i praksis, har bl.a. været:Udsigt til overskud (rentabilitet).Underskud må kun være forbigående.Udøverens særlige personlige og faglige kvalifikationer og forudsætninger.Undersøgelse af lønsomheden/ rentabilitet foretaget forud for virksomhedens start.En samlet vurdering af virksomhedens omfang, intensitet og seriøsitet.Virksomheden har en naturlig sammenhæng med skatteyderens eventuelle øvrigeindtægtsgivende erhverv.Andre end erhvervsmæssige formål med virksomheden.Skatteyderen er afskåret fra at anvende virksomhedens aktiver til privat brug.Virksomhedens omfang/varighed er af en vis størrelse.Driftsformen er sædvanlig for virksomheder af den pågældende art.Virksomheden kan sælges til tredjemand.
Som det fremgår, er rentabilitetskriteriet alene ét blandt mange kriterier, der kan have be-tydning ved den konkrete vurdering af, om en virksomhed er erhvervsmæssig eller ej. IngenSide 2
af kriterierne er i sig selv afgørende for vurderingen af, om virksomheden er erhvervsmæs-sig. Det afhænger bl.a. af, hvilken type virksomhed, der er tale om, men rentabilitetsbe-tragtningen har været lagt til grund i mange afgørelser i praksis. Der er ikke sket en stram-ning på dette område.Rentabilitetskriteriet udelukker således ikke, at virksomheden kan være erhvervsmæssig,selvom den giver underskud i en periode. En virksomhed kan dermed anses for erhvervs-mæssig, uanset at den f.eks. i opstartsfasen eller i en forbigående periode på grund af dårli-ge konjunkturer er underskudsgivende, herunder at der i disse perioder ikke er mulighed forforrentning af fremmed- og/eller egenkapital eller for en aflønning, når blot der er udsigt til,at virksomheden kan blive rentabel over en lidt længere periode.Bedømmelsen af, om virksomheden er erhvervsmæssig eller ej, er en konkret vurdering,som skal inddrage alle relevante forhold. Der kan således ikke opstilles en håndfast regel,som den spørgeren nævner, om at virksomheden skal give overskud over tre år for at væreerhvervsmæssig.
Side 3