Retsudvalget 2012-13
REU Alm.del
Offentligt
Politi- og Strafferetsafdelingen
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsbeh:Sagsnr.:Dok.:
10. oktober 2013PolitikontoretJean Elisabeth Hørdum2013-0030-1573847409
Hermed sendes endelig besvarelse af spørgsmål nr. 998 (Alm. del), somFolketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 16. juli 2013.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Peter Skaarup (DF).
Morten Bødskov/Anne Berg Mansfeld-Giese
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]
Spørgsmål nr. 998 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:
”Da alle er lige for loven i det danske retssamfund, uanset omborgeren bor i Christiania eller i Christiansfeld, er det overra-skende for nylig at læse i flere aviser, hvordan Politiet liggerunder for et selvbestaltet retssystem på Christiania, hvor Politi-et f.eks. i en omtalt sag er blevet afholdt fra at anholde perso-ner, som efter al sandsynlighed er skyldige i grov vold ogknivstikkerier, og spørger skal derfor bede ministeren kom-mentere disse groteske forhold, herunder også kommentere, atPolitiet skal vente på et 'fællesmøde' blandt christianitterne, førde kan få beboernes tilladelse til at rykke ind og anholde enperson – og ligeledes kommentere, at det ikke er muligt at fin-de vidner i området, selv om beboerne tydeligvis har en videnom, hvem der står bag de overfald, som Politiet efterforsker.”Svar:
Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet enudtalelse fra Rigspolitiet, der har oplyst følgende:”Til brug for besvarelsen af Justitsministeriets anmodning harRigspolitiet indhentet et bidrag fra Københavns Politi, der haroplyst, at politikredsen efterforsker sager fra Christiania på ligefod med andre sager.Københavns Politi har endvidere oplyst, at hvis politiets efter-forskning fører til identifikation af en mulig gerningsmand, vilen eventuel anholdelse blive søgt gennemført på det tidspunkt,hvor politiet finder det nødvendigt og hensigtsmæssigt. Politietafventer ikke i den forbindelse afholdelse af et fællesmødeblandt christianitterne eller en tilladelse fra disse i øvrigt til atrykke ind og foretage anholdelse.Københavns Politi har endelig oplyst, at politiet generelt underefterforskning i særlige miljøer kan opleve, at vidner ikke øn-sker at udtale sig til politiet. Politiet kan i henhold til retspleje-lovens § 750 foretage afhøringer, men ikke pålægge nogen atafgive forklaring, ligesom ingen tvang må anvendes for at fånogen til at udtale sig.På den baggrund har Københavns Politi hverken på Christianiaeller andre steder mulighed for at indhente vidneudsagn frapersoner, der ikke ønsker at udtale sig til politiet eller ønsker atafvente andres drøftelse af sagen.”Der henvises i øvrigt til den samtidige besvarelse af spørgsmål nr. 982 og983 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg.2