Retsudvalget 2012-13
REU Alm.del
Offentligt
1275839_0001.png
1275839_0002.png
1275839_0003.png
1275839_0004.png
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsbeh:Sagsnr.:Dok.:
29. august 2013PolitikontoretLinda Björk Nielsen2013-0030-1567843042
Hermed sendes endelig besvarelse af spørgsmål nr. 989 (Alm. del), somFolketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 11. juli 2013.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Peter Skaarup (DF).
Morten Bødskov/Anne Berg Mansfeld-Giese
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 989 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:

”Af REU alm. del – svar på spm. 805 fremgår bl.a.: ”Formåletmed webdøgnrapporten er at understøtte politiets opgaver, her-under at skabe tryghed, forebygge eller opklare forbrydelser.Der videregives i dette regi bl.a. advarsler om kriminalitet, såborgerne er årvågne, f.eks. om tricktyve eller brandstiftere, ef-terlysninger af gerningsmænd eller information om, at en ger-ningsmand er pågrebet…. Der er i den forbindelse bl.a. tagethensyn til borgerne i lokalområdet, til en lang og intensiv efter-forskning samt til en gruppe unge mistænkte, som politiet ikkehar ønsket at opildne til flere ildspåsættelser. Politikredsen harpå den baggrund været selektiv i forbindelse med konkreteudmeldinger om brandene på webdøgnrapporten, hvorfor ikkealle brande er medtaget heri”.Er ministeren enig i, at dette virker selvmodsigende, idet mannetop ikke tager hensyn til borgerne og gør dem årvågne ombrandstiftere, når politiet undlader at offentliggøre oplysningerom brande? Vil ministeren tage initiativ til, at politiet ændrerpraksis på dette område?”

Svar:

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet enudtalelse fra Rigspolitiet, der har oplyst følgende:”Rigspolitiet har til brug for besvarelsen indhentet et bidrag fraKøbenhavns Vestegns Politi.Københavns Vestegns Politi har indledningsvis henvist til poli-tikredsens bidrag til Justitsministeriets besvarelse af 11. juni2013 af spørgsmål nr. 805 fra Folketingets Retsudvalg, hvorafdet bl.a. fremgår, at webdøgnrapporten, som offentliggøres tregange om ugen på politikredsens hjemmeside, er en serviceover for politikredsens borgere og over for pressen. Webdøgn-rapporten indeholder anonymiserede og redigerede oplysningeri kort form om udvalgte hændelser fra politikredsen.Københavns Vestegns Politi oplyser i tilknytning hertil, at po-litikredsen tillige informerer pressen og borgerne på andenmåde, herunder ved f.eks. pressemeddelelser, interviews og iden konkrete anledning ved et borgermøde. Webdøgnrapportener således ikke den eneste informationskilde for borgere ogmedier.Københavns Vestegns Politi har løbende – uden at gå i detaljerom hver enkelt brand – informeret om det samlede problem ogbetonet alvorligheden af brandene. Politikredsen har opfordret2
borgerne til at være årvågne og ringe straks, hvis borgeren sånoget mistænkeligt eller i øvrigt havde oplysninger i sagerne.Københavns Vestegns Politi bemærker i den forbindelse, atflere af brandene er blevet opklaret på baggrund af henvendel-ser fra vidner.Københavns Vestegns Politi har endvidere oplyst, at der i poli-tikredsens overvejelser om, i hvilket omfang offentlighedenskal informeres om bestemte hændelser, bl.a. indgår en afvej-ning af borgernes og mediernes berettigede krav på informati-on om kriminalitetsbilledet i politikredsen over for hensynet tilefterforskning og opklaring af forbrydelser.Denne afvejning kan føre til og har ført til, at politikredsen ik-ke har frigivet oplysninger, som efter politiets opfattelse villekunne have en negativ indflydelse på den igangværende efter-forskning, eller som kunne befrygtes at ville kunne opildnegerningsmændene til yderligere brandstiftelser.Københavns Vestegns Politi har ved en søgning på Infomediapå ordene ”brand” og ”Albertslund” konstateret, at medierne iperioden fra den 15. september 2012 til den 29. april 2013havde ca. 1.200 omtaler af brandene i Albertslund. I dette talindgår en betydelig lokal dækning af hændelserne.Københavns Vestegns Politi oplyser videre, at politikredsen –udover at medvirke i mediernes løbende nyhedsdækning – lø-bende i proaktivt øjemed har kommunikeret via politikredsenshjemmeside. Endvidere er politikredsen sammen med Alberts-lund Kommune kommet med opfordringer til borgerne, bl.a. påkøbt plads på forsiden af den husstandsomdelte lokalavis Al-bertslund Posten, ligesom politiet har holdt borgermøde omproblemerne.Københavns Vestegns Politi har desuden sammen med kom-munens brandvæsen medvirket i et TV2/Station 2-program ombrandene i Albertslund, hvor fænomenet blev skildret i et ind-slag på ca. 10 minutter. Programmet blev sendt den 8. april2013 med et anslået seertal på 600.000 og genudsendt den 15.april 2013 med et anslået seertal på 2-300.000.Københavns Vestegns Politi bemærker afslutningsvist, atVestegnens Brandvæsen løbende på sin hjemmeside(www.vestbrand.dk) har omtalt hver enkelt udrykning.Rigspolitiet kan henholde sig til det af Københavns VestegnsPoliti anførte og kan supplerende oplyse, at der ikke er udstedtcentrale retningslinjer for politikredsenes eventuelle anvendel-se af en webdøgnrapport.
3
Rigspolitiet kan endvidere oplyse, at politiets døgnrapport isagsbehandlingssystemet (POLSAS), som omfatter samtligehændelser i politikredsen, er ganske omfattende – typisk sva-rende til et dokument på 60-70 sider for hver politikreds pr.døgn.Det er Rigspolitiets generelle opfattelse, at det er op til den en-kelte politikreds at vurdere, hvilke hændelser der skal optages idet udsnit af døgnrapporten, som offentliggøres på internettet.Der vil i den forbindelse skulle foretages en afvejning af bl.a.de hensyn, som er beskrevet overfor, og denne afvejning vilkunne føre til, at politikredsen vælger ikke at offentliggørehændelser i webdøgnrapporten.”
4