Retsudvalget 2012-13
REU Alm.del
Offentligt
1285152_0001.png
1285152_0002.png
1285152_0003.png
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsbeh:Sagsnr.:Dok.:
1. oktober 2013ProcesretskontoretFilip Dan Skovgaard2013-0030-1566874776
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 987 (Alm. del), som Folketin-gets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 9. juli 2013.
Morten Bødskov/Cristina A. Gulisano
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 987 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:

”Hvilke muligheder har en person, der er dømt og skal betaleet større beløb ”in solidum” for at få en afdragsordning, somgør at vedkommende ikke skal gå fra hus og hjem, herundermuligheder for gældssanering samt rimelighedstilbagebeta-lingsbeløb?”

Svar:

Det bemærkes indledningsvist, at det efter Justitsministeriets opfattelse ik-ke er muligt udtømmende at redegøre for mulighederne for at indgå af-dragsordninger. Justitsministeriet er endvidere ikke bekendt med begrebet”rimelighedstilbagebetalingsbeløb” og kan derfor ikke redegøre nærmereherfor.Justitsministeriet kan imidlertid mere generelt oplyse, at adgangen til atindgå en afdragsordning mellem en kreditor og en debitor som udgangs-punkt er aftalebaseret og således afhænger af parternes vilje hertil. Er kre-ditor en offentlig myndighed, inddrives gælden som hovedregel af SKATInddrivelsescenteret, som i den forbindelse kan indgå aftaler om afdrags-ordninger.Justitsministeriet kan endvidere oplyse, at skifteretten efter en skyldnersbegæring kan afsige kendelse om gældssanering, såfremt skyldneren godt-gør, at skyldneren ikke er i stand til og inden for de nærmeste år ingen ud-sigt har til at kunne opfylde sine gældsforpligtelser, og det må antages, atgældssanering vil føre til en varig forbedring af skyldnerens økonomiskeforhold, jf. konkurslovens § 197, stk. 1.Kendelse om gældssanering kan dog, jf. konkurslovens § 197, stk. 2 i al-mindelighed ikke afsiges, såfremt:1) skyldnerens økonomiske forhold er uafklarede,2) skyldneren har handlet uforsvarligt i økonomiske anliggender,herunder såfremt en ikke uvæsentlig gælda) er stiftet på et tidspunkt, hvor skyldneren var ude af standtil at opfylde sine økonomiske forpligtelser,b) er opstået som følge af, at skyldneren har påtaget sig enfinansiel risiko, der stod i misforhold til skyldnerens øko-nomiske situation,c) er stiftet med henblik på forbrug ellerd) er gæld til det offentlige, som er oparbejdet systematisk,3) en ikke uvæsentlig gæld er pådraget ved strafbare eller erstat-ningspådragende forhold,2
4) skyldneren har undladt at afdrage på sin gæld, selv om skyldne-ren har haft rimelig mulighed herfor,5) skyldneren har indrettet sig med henblik på gældssanering eller6) skyldneren stifter ny gæld, efter at gældssaneringssag er indledt.Skifteretten kan endvidere nægte gældssanering, såfremt der foreligger an-dre omstændigheder, som taler afgørende imod gældssanering, jf. § 197,stk. 4.
3