Retsudvalget 2012-13
REU Alm.del
Offentligt
1271591_0001.png
1271591_0002.png
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:
6. august 2013Straffuldbyrdelseskonto-retSagsbeh: Linda Björk NielsenSagsnr.: 2013-0030-1563Dok.:841699
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 981 (Alm. del), som Folketin-gets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 9. juli 2013. Spørgsmå-let er stillet efter ønske fra Peter Skaarup (DF).
Morten Bødskov/Frederik Gammeltoft
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 981 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:

”Finder ministeren, at det er passende at løslade en vanekrimi-nel, som har begået syv væbnede røverier, jf. BT’s omtale afsagen lørdag den 15. juni 2013, og kan ministeren be- eller af-kræfte, om der er passende afsoningstilbud til vanekriminelle,som måtte være vanskelige at passe ind i det normale fæng-selssystem eksempelvis pga. psykiske lidelser?”

Svar:

Justitsministeriet finder af principielle grunde ikke at burde udtale sig omkonkrete afgørelser truffet af domstolene, ligesom Justitsministeriet i øv-rigt ikke har nærmere kendskab til den pågældende sag.Justitsministeriet kan generelt oplyse, at personer, der på gerningstiden varutilregnelige på grund af sindssygdom eller tilstande, der må ligestilleshermed, i medfør af straffelovens § 16, stk. 1, ikke straffes. Tilsvarendegælder personer, der var mentalt retarderede i højere grad.Personer, der på gerningstiden var mentalt retarderede i lettere grad, straf-fes i medfør af § 16, stk. 2, ikke, medmindre særlige omstændigheder talerfor at pålægge straf.Hvis en tiltalt frifindes for straf i medfør af straffelovens § 16, kan rettenefter lovens § 68 træffe bestemmelse om anvendelse af andre foranstalt-ninger, der findes formålstjenlige for at forebygge yderligere lovovertræ-delser.Såfremt mindre indgribende foranstaltninger som tilsyn, bestemmelservedrørende opholdssted eller arbejde, afvænningsbehandling, psykiatriskbehandling mv. ikke findes tilstrækkelige, kan det bestemmes, at den på-gældende skal anbringes i hospital for sindslidende, i institution for perso-ner med vidtgående psykiske handicap eller under tilsyn med mulighed foradministrativ anbringelse eller i egnet hjem eller institution til særlig plejeeller forsorg.Såfremt det findes formålstjenligt, kan retten endvidere ifølge § 69 i stedetfor at idømme straf træffe bestemmelse om sådanne foranstaltninger i til-fælde, hvor gerningsmanden på gerningstiden befandt sig i en tilstand, dervar betinget af mangelfuld udvikling, svækkelse eller forstyrrelse af depsykiske funktioner, og som ikke er af den i § 16 nævnte beskaffenhed.2