Retsudvalget 2012-13
REU Alm.del
Offentligt
1271607_0001.png
1271607_0002.png
1271607_0003.png
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:
6. august 2013Straffuldbyrdelseskonto-retSagsbeh: Linda Björk NielsenSagsnr.: 2013-0030-1553Dok.:838552
Hermed sendes endelig besvarelse af spørgsmål nr. 973 (Alm. del), somFolketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 5. juli 2013.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Peter Skaarup (DF).
Morten Bødskov/Frederik Gammeltoft
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 973 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:

”I REU alm. del spørgsmål 155 spørges der ind til problemernemed at holde genstande ude af Vestre Fængsel og forhindrekommunikation med omverdenen. I sit svar skriver ministerenbl.a., at: ”Med henblik på at forhindre indkastning har man så-ledes opsat net over gårdtursarealerne i de fleste arresthuse,hvor det umiddelbart har været muligt at kaste ulovlige gen-stande ind på arealet. Ved etablering af over-dækning af area-ler eller vinduer skal der imidlertid tages højde for, at lys ogluft stadig skal kunne passere, hvorfor det ikke er muligt atetablere en uigennemtrængelig overdækning. Nettets tæthedgør imidlertid, at genstande, som er større end en bukket øl-kapsel, ikke vil kunne gå igennem.” Ministeren bedes i lysetheraf redegøre for, hvordan der fortsat kan være store proble-mer med, at der dagligt kastes hash, mobiltelefoner og andregenstande ind over muren til Vestre Fængsel, herunder hvor-vidt ministeren opfatter de initiativer og tiltag ministeren næv-ner i svaret på spørgsmål 155 som virkningsløse, og hvilkeovervejelser og initiativer dette i givet fald giver ministeren an-ledning til.”

Svar:

Justitsministeriet antager, at der med spørgsmålet henvises til ministerietsbesvarelse af 1. november 2012 af spørgsmål nr. 115 (Alm. del) fra Folke-tingets Retsudvalg.Som det fremgår af den pågældende besvarelse, ligger nogle af kriminal-forsorgens arresthuse i tæt bymæssig bebyggelse, hvilket kan indebæresikkerhedsmæssige udfordringer med f.eks. indkast af ulovlige genstande.Som det ligeledes fremgår af besvarelsen, har kriminalforsorgen fokus påproblemet.Ud over opsætning af net over gårdtursarealerne i de fleste arresthuse, hvordet umiddelbart har været muligt at kaste ulovlige genstande ind på arealet,har kriminalforsorgen indarbejdet en række rutiner med henblik på at for-hindre, at indkastede genstande kommer i de indsattes besiddelse. Sådannerutiner består f.eks. i rundering på gårdtursarealet inden afvikling af gård-tur samt skærpet overvågning under gårdturen.Hvad angår Vestre Fængsel har Direktoratet for Kriminalforsorgen oplyst,at gårdtursarealerne er meget store, hvilket gør det vanskeligt at etablere2
overdækning. Endvidere skal der ved overdækning tages hensyn til alarm-anlæg og kameraovervågning.Man har imidlertid overdækket den ene fløjs gårdtursareal, og på grund afstørrelsen af arealet har det været nødvendigt at opføre overdækningensom en slags hal, der er helt afdækket med hegn. Dette er sket for at mod-virke indkast såvel fra oven som fra siderne, når de indsatte er på gårdtur.Tilsvarende tiltag er ikke iværksat på andre gårdtursarealer i Vestre Fæng-sel, hvilket skyldes, at denne form for overdækning er meget omkost-ningskrævende.I forlængelse heraf bemærkes endvidere, at gårdtursarealerne skal gen-nemgås af personalet for eventuelle indkastede genstande, inden der afvik-les gårdtur. Hvis personalet bliver opmærksom på, at der bliver indkastetgenstande under afvikling af gårdtur, skal samtlige indsatte undersøges,inden de kommer ind i fængslet igen.
3