Retsudvalget 2012-13
REU Alm.del
Offentligt
1273509_0001.png
1273509_0002.png
1273509_0003.png
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:20. august 2013Kontor: FærdselskontoretSagsbeh: Marianne Møller Halk-jærSagsnr.: 2013-0030-1548Dok.:836031
Hermed sendes endelig besvarelse af spørgsmål nr. 961 (Alm. del), somFolketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 1. juli 2013.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Henning Hyllested (EL).
Morten Bødskov/Niels Henrik Larsen
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 961 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:

”Kan ministeren oplyse, hvorvidt det danske retsforbehold be-tyder, at Danmark ikke har adgang til det centrale EU-registerover førerkort udstedt i EU? I bekræftende fald betyder det så,at en dansk chauffør kan være i besiddelse af et førerkort fraDanmark og et andet EU-land samtidig, uden at danske myn-digheder kan kontrollere dette?”

Svar:

Justitsministeriet skal indledningsvis oplyse, at efter protokol nr. 22 omDanmarks stilling, der er knyttet til Lissabon-Traktaten, deltager Danmarkikke i Rådets vedtagelse af foranstaltninger, der foreslås i henhold til 3.del, afsnit V, i Traktaten om Den Europæiske Unions Funktionsmåde, li-gesom ingen af disse foranstaltninger er bindende for eller finder anven-delse i Danmark (”retsforbeholdet”).Rådets forordning (EØF) nr. 3821/85 af 20. december 1985 om kontrolap-parat inden for vejtransport (kontrolapparatforordningen) med senere æn-dringer vedrører transportområdet og er fremsat med hjemmel i 3. del, af-snit VI, i Traktaten om Den Europæiske Unions Funktionsmåde, og er der-for ikke omfattet af retsforbeholdet.Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet enudtalelse fra Rigspolitiet, der har oplyst følgende:”Rigspolitiet kan oplyse, at det fremgår af Rådets forordning(EØF) nr. 3821/85 af 20. december 1985 om kontrolapparatinden for vejtransport (kontrolapparatforordningen) artikel 14,stk. 3, litra d, at de kompetente myndigheder i den medlems-stat, hvor førerkortet er udstedt, så vidt muligt sikrer sig, at an-søgeren ikke i forvejen besidder noget gyldigt førerkort.Af det tekniske bilag til forordningen (bilag 1 B) fremgår detaf krav 268a, at medlemsstaterne udveksler data elektronisk forat sikre, at det fartskriverførerkort, de udsteder, er det eneste.Der stilles ikke på nuværende tidspunkt i kontrolapparatfor-ordningen, herunder i bilag 1 B, krav om, at en medlemsstatskal anvende meddelelsessystemet TACHOnet, som er et etab-leret instrument til elektronisk dataudveksling mellem med-lemsstaterne med hensyn til udstedelse og kontrol af førerkort.
2
Rigspolitiet kan oplyse, at der i dag foretages en række under-søgelser for at sikre, at der ikke udstedes et førerkort til en per-son, som allerede er i besiddelse af et gyldigt førerkort.Ansøgning om udstedelse af førerkort indgives til en politi-kreds. I forbindelse med behandlingen af ansøgningen kontrol-lerer politiet i fartskriverkortregisteret, om ansøgeren i forvejenhar fået udstedt et førerkort. Fartskriverkortregisteret er et na-tionalt system.Endvidere kontrollerer politiet ansøgerens adresse i personre-gisteret, hvor bl.a. oplysninger om ansøgerens tidligere adres-ser fremgår. Såfremt det på grundlag af oplysningerne i regi-steret kan konstateres, at ansøgeren har haft bopæl i udlandet,eller det konstateres, at ansøgeren er indehaver af et kørekort,som er udstedt i en anden medlemsstat, sender politiet en fore-spørgsel til Rigspolitiet, der foretager kontrol af, om ansøgerenhar fået udstedt et førerkort i en anden medlemsstat.Rigspolitiet foretager kontrollen elektronisk ved at sende e-mails til og modtage e-mails fra kontaktpersoner i de pågæl-dende lande.Rigspolitiet meddeler derefter politikredsen resultatet af kon-trollen, herunder om der allerede er udstedt et førerkort til an-søgeren i en anden medlemsstat eller ej, og politiet færdigbe-handler derefter ansøgningen.Det bemærkes endvidere, at en ansøger på ansøgningsblanket-ten under strafansvar efter straffelovens § 163 skal erklære, atpågældende ikke er i besiddelse af gyldige førerkort udstedt iDanmark eller i en anden stat, der er medlem af Den Europæi-ske Union eller Island, Norge eller Lichtenstein.”Justitsministeriet kan afslutningsvis oplyse, at der aktuelt pågår forhand-linger i EU-regi om ændringer af kontrolapparatforordningen, og at der iændringsforslaget er lagt op til, at anvendelse af TACHOnet (eller et andetkompatibelt system) til elektronisk udveksling af data gøres obligatoriskfor medlemsstaterne.
3