Retsudvalget 2012-13
REU Alm.del
Offentligt
1276762_0001.png
1276762_0002.png
1276762_0003.png
1276762_0004.png
Administrationsafdelingen
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:
3. september 2013Budget- og planlæg-ningskontoretSagsbeh: Christian TrøstRasmussenSagsnr.: 2013-0030-1541Dok.:867460
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 952 (Alm. del), som Folketin-gets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 28. juni 2013. Spørgs-målet er stillet efter ønske fra Preben Bang Henriksen (V).
Morten Bødskov/Rikke Freil Laulund
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 952 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:

”I relation til Kriminalforsorgens påtænkte etablering af et ud-slusningsfængsel i Hammer Bakker ved Vodskov bedes mini-steren oplyse:• Hvilke bygningsmæssige kriterier - herunder krav til areal ogindretning - er afgørende for valg af ejendom til formålet?• Hvilke beliggenhedsmæssige kriterier er afgørende?• Hvilke alternative placeringsmuligheder har Kriminalforsor-gen undersøgt?• Hvad er kriminalforsorgens samlede udgifter til køb og ind-retning af ejendommen Pitsvej 7 i Vodskov?• Hvad har kriminalforsorgen foretaget sig i relation til den ud-talelse, der er fremkommet fra borgmesteren i Morsø Kommu-ne om potentiel placering af fængslet på Mors?• Har kriminalforsorgen rettet henvendelse til andre kommunerend Aalborg og har kriminalforsorgen rettet henvendelse til denordjyske ejendomsmæglere vedr. potentielle placeringsmu-ligheder for det pågældende udslusningsfængsel?”

Svar:

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet føl-gende udtalelse fra Direktoratet for Kriminalforsorgen, hvortil der henvi-ses:”Som led i aftalen om Kriminalforsorgens økonomi i 2013-2016 (flerårsaftalen) skal der som følge af de eksisterende ka-pacitetsproblemer i kriminalforsorgen etableres 200 nye plad-ser, hvoraf de 20 pladser ifølge flerårsaftalen etableres som enudslusningspension i det nordjyske område. Etableringen af enny pension i Nordjylland vil endvidere kunne understøtte gen-nemførelsen af flerårsaftalens forslag om bedre udslusnings-muligheder, idet det herved sikres, at der er pensionspladser inærheden af de største byer, hvor der er arbejds- og uddannel-sesmuligheder.

1.

For så vidt angår de bygningsmæssige kriterier m.v. for valg afejendom til brug for etablering af en ny pension i Nordjyllandhar Direktoratet for Kriminalforsorgen oplyst, at det har væretafgørende, at bygningen har en sådan størrelse og indretning,at den kan rumme det nødvendige antal beboerværelser samtfællesfaciliteter i form af eksempelvis køkken og fællesstuem.m. Ud over dette skal bygningen kunne rumme faciliteter tilpersonalet i form af kontorer, møderum og værelser til døgn-personalet m.v.2
De generelle krav til ejendommen har bl.a. været følgende:Gode transportmuligheder til og fra pensionen. Naturligtafgrænset område omkring pensionen, dvs. f.eks. ikke lej-lighedskomplekser tæt på andre bygninger.Skønnet krav til størrelse vurderes at være ca. 1.400-1.700m2 boligareal, dog afhængig af det konkrete steds indret-ning, muligheder for ombygning m.v.27 beboerværelser.Bad- og toiletforhold i de 27 beboerværelser.Vaskerum.2 overnatningsværelser med toilet og bad til døgnpersona-let.3 fælleskøkkener, hvor der i umiddelbar nærhed af detteskal være mulighed for spisefaciliteter til 15 personer.1 større mødelokale med plads til ca. 30-35 personer.2-3 dagligstuer/opholdsrum med plads til ca. 10-15 perso-ner.1 lokale til it-faciliteter.1 større lokale afsat til motionsrum.5 lokaler til administrations- og personalefaciliteter.1 særskilt rum til printer, kopimaskine, fax, scanner m.v.2-3 større rum til værkstedsfaciliteter til fritid, træværksted,cykelværksted, knallertværksted m.v.1 rum til div. fritidsaktiviteter.2 depotrum.Parkeringsmuligheder i tilknytning til pensionen.I forhold til det anførte om antallet af beboerværelser skal detbemærkes, at det i forbindelse med nedlukningen af kriminal-forsorgens pension på Fanø var en forudsætning, at pensionens15 pladser etableres på de øvrige pensioner. Af hensyn til enfornuftig geografisk fordeling samt en optimal ressourcean-vendelse, har direktoratet besluttet, at de 7 af de 15 pladseretableres på den nye pension i Nordjylland, således at der i altbliver 27 pladser.

2.

Med hensyn til de beliggenhedsmæssige kriterier kan det oply-ses, at der på kriminalforsorgens pensioner arbejdes med ud-slusning og normalisering til det omkringliggende samfund iden sidste del af dømtes afsoning, og at udslusning til arbejdeog uddannelse her er et afgørende element. Direktoratet forKriminalforsorgen har oplyst, at det ved valg af ejendom der-for er et afgørende kriterium, at nye pensioner etableres i om-råder, hvor der er gode adgangsmuligheder til dette, og hvorarbejdsmarkedet og uddannelsesområdet har et vist volumen. Ipraksis betyder det, at det er centralt, at en ny pension etableresi nærheden af en større by med et bredt udbud af uddannelses-tilbud.3

3.

For så vidt angår alternative placeringsmuligheder har Direkto-ratet for Kriminalforsorgen oplyst, at man i efteråret 2012modtog flere henvendelser fra borgere med forslag til egnedebygninger. Direktoratet modtog således f.eks. henvendelservedrørende en ejendom ved Limfjorden, en ejendom i HæstrupMølleby lidt uden for Hjørring samt en ejendom beliggendemellem Skive og Viborg.Herudover har direktoratet sideløbende haft kontakt med ennordjysk ejendomsmægler, der bl.a. har fremsendt materialevedrørende ledige bygninger i Brønderslev, Sæby, Brovst ogHanstholm.Direktoratet har desuden på et tidligt tidspunkt (i processen)været i kontakt med Bygningsstyrelsen med henblik på assi-stance til at identificere eventuelle egnede ejendomme i Nord-jylland.De foreslåede bygninger har imidlertid ikke levet op til de afdirektoratet opstillede bygnings- og beliggenhedsmæssigekrav. Der henvises til det under pkt. 1 og 2 anførte.

4.

Med hensyn til udgifter til køb og indretning af ejendommen iVodskov (Pitsvej nr. 7, 8, 10 og 12) har Direktoratet for Kri-minalforsorgen oplyst, at de samlede omkostninger vil beløbesig til kr. 18-20 mio. Købet beløber sig til kr. 13 mio., mensistandsættelse og indretning skønnes at ville udgøre kr. 5-7mio.

5.

For så vidt angår en potentiel placering af den nye pension påMors har Direktoratet for Kriminalforsorgen oplyst, at man ik-ke har modtaget en henvendelse vedrørende dette, og direkto-ratet har ikke foretaget sagsbehandlingsskridt i relation til dettespørgsmål.

6.

Med hensyn til spørgsmålets sidste punkt har Direktoratet forKriminalforsorgen oplyst, at man ikke har rettet henvendelsetil andre kommuner i Nordjylland, da ejendommen beliggendepå Pitsvej tidligt i processen er blevet vurderet som særdelesvelegnet til formålet, samtidig med at Aalborg Kommune varinteresseret i at sælge bygningen til kriminalforsorgen.Som nævnt ovenfor har der bl.a. været korrespondance med enejendomsmægler i det nordjyske område, men de ejendomme,der har været forelagt direktoratet, er imidlertid af især belig-genhedsmæssige årsager ikke fundet nær så velegnede, som til-fældet er med ejendommen på Pitsvej.”4