Retsudvalget 2012-13
REU Alm.del
Offentligt
1273608_0001.png
1273608_0002.png
1273608_0003.png
Politi- og Strafferetsafdelingen
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:
20. august 2013Straffuldbyrdelseskonto-retSagsbeh: Steffen Dysted MattssonSagsnr.: 2013-0030-1539Dok.:828904
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 950 (Alm. del), som Folketin-gets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 28. juni 2013. Spørgs-målet er stillet efter ønske fra Karsten Lauritzen (V).
Morten Bødskov/Frederik Gammeltoft
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 950 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:

”Vil ministeren redegøre for, hvilke planer der ligger for TaskForce Hjemsendelse i forhold til at tage kontakt til relevantemyndigheder i den kommende tid i hhv. EU-lande der har gen-nemført rammeafgørelsen, EU-lande som ikke har, samt 3.lande i og uden for Europa?”

Svar:

1.

Justitsministeriet går ud fra, at den rammeafgørelse, der henvises til ispørgsmålet, er EU-rammeafgørelsen om overførsel af domfældte (Rådetsrammeafgørelse 2008/909/RIA som ændret).Den nævnte rammeafgørelse er bl.a. i fokus i forbindelse med Task ForceHjemsendelses indsats med at styrke behandlingen af sager om overførselaf domfældte udlændinge til afsoning i hjemlandet.

2.

Som det bl.a. fremgår af den samtidige besvarelse af spørgsmål nr. 947(Alm. del), er der som led i den aftale om kriminalforsorgens økonomi i2013-2016, der sidste efterår blev indgået af et bredt flertal af Folketingetspartier, bl.a. etableret en såkaldt Task Force Hjemsendelse.Der er tale om en særlig enhed forankret i Justitsministeriet, som arbejdermålrettet på at sikre en smidig og effektiv behandling af sager om overfør-sel af domfældte udlændinge til videre strafafsoning i hjemlandet.

3.

Task Force Hjemsendelse har – som forudsat i flerårsaftalen – bl.a. ind-samlet erfaringer fra lande, der har gode erfaringer på området (f.eks. Nor-ge og Sverige), ligesom task forcen har etableret bilaterale kontakter meden række udvalgte lande for at styrke behandlingen af overførselssager iforhold til disse lande (f.eks. Litauen og Rumænien, som er blandt de lan-de, der endnu ikke har implementeret rammeafgørelsen i deres nationalelovgivninger).Den løbende kontakt mellem Task Force Hjemsendelse og de pågældendelandes relevante myndigheder bidrager således bl.a. til at smidiggøre over-førselsindsatsen i forhold til disse lande.Herudover vurderer task forcen løbende behovet for yderligere bilateralkontakt – både i forhold til lande i og uden for EU – med henblik på gensi-
2
dig erfaringsudveksling og/eller styrkelse af overførselsindsatsen i forholdtil de pågældende lande.Behovet herfor afhænger i sagens natur af en række forhold, herunder envurdering af den hidtidige overførselsindsats i forhold til de pågældendelande, ligesom behovet for særligt at prioritere visse bilaterale kontakterfrem for andre kan opstå med kort varsel – f.eks. i forbindelse med be-handlingen af en eller flere konkrete overførselssager i forhold til det på-gældende land.
3