Retsudvalget 2012-13
REU Alm.del
Offentligt
Politi- og Strafferetsafdelingen
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:
20. august 2013Straffuldbyrdelseskonto-retSagsbeh: Steffen Dysted MattssonSagsnr.: 2013-0030-1539Dok.:828892
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 947 (Alm. del), som Folketin-gets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 28. juni 2013. Spørgs-målet er stillet efter ønske fra Karsten Lauritzen (V).
Morten Bødskov/Frederik Gammeltoft
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]
Spørgsmål nr. 947 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:
”Under et samråd i Europaudvalget den 25. juni 2013 oplysteministeren, at der aktuelt er omkring 50 afsonere i Danmark frade øvrige EU medlemsstater, der ikke har fået en udvisnings-dom. Vil ministeren i forlængelse heraf bekræfte, at der somsådan ikke er noget til hinder i EU-rammeafgørelsen for atoverføre domfældte udlændinge til afsoning i deres hjemlande,selv om de ikke er idømt en udvisningsdom? Det fremgik des-uden af ministerens udtalelser under samrådet, at ministerenikke vil forsøge at overføre disse afsonere til hjemlandene. Vilministeren forklare, hvorfor ministeren ikke vil forsøge detteog herunder redegøre for i hvor høj grad det skyldes, at de på-gældende har for kort afsoningstid tilbage, og i hvor høj graddet for eksempel skyldes, at de pågældendes tilknytning m.v.til hhv. Danmark og det pågældende fuldbyrdelsesland tilsiger,at de bør afsone i Danmark?”Svar:
1.
Som jeg tidligere har redegjort for – herunder over for Retsudvalget ogpå det samråd, der er nævnt i spørgsmålet – er muligheden for at overføredomfældte efter EU’s rammeafgørelse herom (2008/909/RIA som ændret)ikke begrænset til udlændinge, der har fået en udvisningsdom.Rammeafgørelsen indebærer, at en EU-medlemsstat, der anmodes om atovertage fuldbyrdelsen af en frihedsstraf idømt i en anden medlemsstat,som udgangspunkt er forpligtet hertil, når der er tale om en dom vedrøren-de en af dens egne statsborgere, som bor på medlemsstatens område,ellersom vil blive udvist dertil som følge af dommen.2.
Det er korrekt, at der i de danske fængsler løbende er et antal udenland-ske afsonere, der ikke er udvisningsdømte, herunder afsonere fra andreEU-lande.Det beror på en konkret vurdering af hver enkelt af disse afsoneres for-hold, om betingelserne for at overføre den pågældende til afsoning i hjem-landet i medfør af EU-rammeafgørelsen er opfyldt.I praksis vil der dog efter Justitsministeriets opfattelse kun helt undtagel-sesvis kunne blive tale om at søge en domfældt udlænding, der ikke er ud-visningsdømt, overført til afsoning i hjemlandet.
2
Som Justitsministeriet bl.a. har redegjort for i forbindelse med besvarelsenaf spørgsmål nr. 921 (Alm. del) (folketingsåret 2011-12), vil det efterrammeafgørelsen være vanskeligt at nå at overføre personer, som kun eridømt en korterevarende frihedsstraf.En EU-medlemsstat vil således uden videre være berettiget til at nægteoverførsel af en person, som er idømt en straf på mindre end 6 månedersfængsel, ligesom det ofte også vil være forbundet med praktiske vanske-ligheder at nå at gennemføre den fysiske overførsel af personer, der kun eridømt korterevarende frihedsstraffe, inden det tidspunkt, hvor de efter degældende regler vil kunne prøveløslades.Har den pågældende udlænding, der har bopæl i hjemlandet, begået grove-re kriminalitet, der har medført en fængselsstraf af en vis længde, vil derofte være grundlag for udvisning efter reglerne i udlændingelovgivningen.Den pågældende vil – hvis der sker udvisning – kunne overføres efterrammeafgørelsens regler om overførsel af udvisningsdømte.I de særlige tilfælde, hvor domstolene måtte finde, at der – uanset den på-gældendes tilknytning til hjemlandet og det kriminelle forholds grovhed –ikke er grundlag for udvisning, vil Justitsministeriet søge den pågældendeoverført efter rammeafgørelsens regler om overførsel af ikke-udvisningsdømte, hvis dette i øvrigt er muligt.
3