Retsudvalget 2012-13
REU Alm.del
Offentligt
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:
6. august 2013Straffuldbyrdelseskonto-retSagsbeh: Linda Björk NielsenSagsnr.: 2013-0030-1537Dok.:825102
Hermed sendes endelig besvarelse af spørgsmål nr. 945 (Alm. del), somFolketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 26. juni 2013.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Tom Behnke (KF).
Morten Bødskov/Frederik Gammeltoft
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]
Spørgsmål nr. 945 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:
”Vil ministeren tage initiativ til, og sikre, at varetægtsfængsle-de og dømte under afsoning for seksualforbrydelser ikkekommer på gårdtur med andre indsatte, når det er en kendsger-ning, at den slags varetægtsfængslede og dømte altid bliver af-straffet af de andre indsatte, uanset om de er skyldige elleruskyldige, og med et sådan initiativ sikre, at indsatte i danskefængsler og arresthuse ikke lider overlast under varetægts-fængsling eller afsoning?”Svar:
Direktoratet for Kriminalforsorgen har oplyst, at der er etableret en særligvisitationsordning til brug for anbringelsen af personer, der er dømt forseksualforbrydelser. Visitationsordningen omfatter dømte med fængsels-straffe på mellem 30 dage og ca. 4 år, dog 5 år for voldtægt, og betyder, atden dømte som hovedregel indleder sin afsoning på en særlig visitations-og observationsafdeling i Anstalten ved Herstedvester, hvor personaletforsøger at motivere pågældende til at indgå i psykiatrisk/sexologisk be-handling. Personer, der idømmes en fængselsstraf på mellem 30 dage og 3måneder, påbegynder dog ikke automatisk afsoningen på visitationsafde-lingen, medmindre det vurderes, at der er et åbenbart behov for en målret-tet behandlingsindsats.Nogle af de personer, der har været anbragt på visitations- og observati-onsafdelingen, afsoner herefter i Anstalten ved Herstedvester, hvor de er-faringsmæssigt er velbeskyttede.Anbringelse af seksualdømte i øvrigt sker efter en konkret vurdering, og iden forbindelse indgår bl.a. hensynet til at beskytte den dømte mod over-greb. Hvis den dømte ikke skal afsone i den lukkede institution, Anstaltenved Herstedvester, finder anbringelse ofte sted på en halvåben, afskærmetafdeling, som er særlig målrettet til indsatte med beskyttelsesbehov. Detbemærkes, at nogle af de halvåbne afdelinger er specielt indrettet til perso-ner, der er dømt for seksualforbrydelser.Hvis afsoning må ske i almindeligt lukket fængsel, vil fængslet være op-mærksom på den indsatte og eventuelt placere pågældende på en afdeling,der særligt understøtter beskyttelse af den indsatte. Fængslet vil endviderevejlede den pågældende om eventuelle risici og rådgive om bl.a. mulighe-den for at være placeret uden almindeligt fællesskab med medindsatte,herunder om muligheden for at afvikle gårdtur alene.2
Tilsvarende vil arresthusene i forbindelse med varetægtsfængsling af per-soner, der er sigtet for seksualforbrydelser, være opmærksomme på eteventuelt behov for at beskytte den pågældende og i den forbindelse rådgi-ve den indsatte om muligheden for at blive anbragt i frivilligt enrum og af-vikle gårdtur alene. Herudover vil der ofte være mulighed for eventuelt atplacere den indsatte i et sikrere afsnit i arresthuset eller overføre den på-gældende til et arresthus, der er særligt egnet til at rumme indsatte i even-tuel risiko for overgreb. Når man i arresthuset sætter indsatte sammen imindre grupper eller parvis til undervisning, på arbejdspladser, gårdtur og ifællesskab, vil man også være opmærksom på beskyttelseshensynet.Under anbringelse af dømte i kriminalforsorgens institutioner er det såle-des kriminalforsorgens opgave at beskytte indsatte mod en eventuel risikofor overgreb.Som det fremgår, har kriminalforsorgen løbende et sikkerhedsmæssigt fo-kus på at beskytte indsatte, som enten er sigtet eller dømt for seksualfor-brydelser, både i forbindelse med anbringelse af de indsatte og i forbindel-se med afvikling af gårdtur.Justitsministeriet finder under henvisning til ovenstående ikke grundlag forat iværksætte et tiltag om, at den pågældende gruppe af indsatte aldrig måkomme på gårdtur sammen med andre indsatte, således som det foreslås ispørgsmålet.
3