Retsudvalget 2012-13
REU Alm.del
Offentligt
1272722_0001.png
1272722_0002.png
1272722_0003.png
1272722_0004.png
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsbeh:Sagsnr.:Dok.:
15. august 2013PolitikontoretLinda Björk Nielsen2013-0030-1535822907
Hermed sendes endelig besvarelse af spørgsmål nr. 942 (Alm. del), somFolketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 26. juni 2013.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Karsten Lauritzen (V).
Morten Bødskov/Anne Berg Mansfeld-Giese
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 942 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:

”Hvad er ministerens holdning til, at ansatte ved ØstjyllandsPoliti gentagne gange bliver chikaneret uden for arbejdstid afborgere, som kender de pågældende grundet deres embede iØstjyllands Politi, en chikane, der tilmed går ud over de ansat-tes familier, som det fremgår af magasinet Dansk Politi (nr. 3,2013), og hvilken løsningsmulighed har ministeren for atkomme dette problem til livs?”

Svar:

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet enudtalelse fra Rigspolitiet, der til brug for besvarelsen af spørgsmålet harindhentet en udtalelse fra Østjyllands Politi, som har oplyst følgende:

1.

”Østjyllands Politi konstaterede i 2012, at chikane mod poli-titjenestemænd i deres fritid var et stigende problem. Chikanensås både som tilråb rettet mod den ansatte og dennes familie ogsom mobiltelefonfotograferinger og -videooptagelser, der ef-terfølgende blev lagt ud på facebook eller You Tube. Endvide-re havde enkelte politiansatte oplevet hærværk mod deres biler,ligesom enkelte i ny og næ var blevet forfulgt, når de eksem-pelvis kørte hjem fra arbejde.På denne baggrund udarbejdede Østjyllands Politi i november2012 et actioncard ”Vejledning i håndtering af sager, hvor po-litiansatte ved Østjyllands Politi chikaneres i fritiden”. Action-cardet anviser retningslinjer for, hvordan den ansatte skal for-holde sig under hændelserne samt retningslinjer for registre-ringen og den strafferetlige behandling af sagerne, herunder forvurderingen af om sagen er omfattet af ordensbekendtgørelseneller straffeloven, hvorvidt der kan foretages beslaglæggelse afgerningsmandens mobiltelefon og eventuelt andet til udbredel-se anvendt it-udstyr, samt hvorvidt der kan ske anholdelse ogeventuelt varetægtsfængsling.Østjyllands Politi har samtidig med personaleorganisationenaftalt, at der skal være stor fokus på disse sager, hvilket bety-der, at den politiansattes nærmeste leder følger op på de sager,der måtte opstå, ligesom strafforfølgningen fremmest mest mu-ligt.Der er endvidere afholdt personalemøder i beredskabets afde-linger, hvor man har sat fokus på chikanesagerne og håndterin-gen af disse samt oplyst om det store ledelsesmæssige fokus,disse sager har.
2
Endelig kan det oplyses, at der har været afholdt ”bekymrings-samtaler” med enkelte af de personer, som har chikaneret poli-tiansatte i tjenesten og i fritiden for ad den vej at skabe forstå-else for alvoren af disse sager. Disse ”bekymringssamtaler” erforetaget med svingende held, idet ikke alle har ønsket at æn-dre adfærd og retorik.”

2.

Rigspolitiet kan mere generelt oplyse, at Rigspolitiet finderdet helt uacceptabelt, at man som ansat i politiet – eller sompårørende til en ansat i politiet – skal opleve at blive udsat forchikane og trusler, som beskrevet i artikelserien i Dansk Politi.Uagtet, at man som politiansat i kraft af sin arbejdsfunktion haren øget risiko for at blive udsat for blandt andet chikanøs, tru-ende og voldelig adfærd, betragter Rigspolitiet dette som et al-vorligt arbejdsmiljøproblem, der skal gøres mest muligt for atforebygge forekomsten og alvorligheden af.Politiet har således høj grad af fokus på i videst muligt omfangat modvirke chikane, trusler, vold og overfald mod politifolkog andre ansatte i politiet, ligesom der er stor fokus på at kun-ne begrænse eventuelle følgevirkninger af realiserede handlin-ger, herunder gennem politiets psykologtjeneste, formaliserededebriefinger, kollegastøtte mv. Forebyggelse af trusler og voldmod politiet samt konflikthåndtering indgår også som en stordel af politiets uddannelse.Rigspolitiet vurderer imidlertid, at det på baggrund af de senestfremkomne oplysninger om chikane og trusler mod politiansat-te – også uden for arbejdstiden og mod deres pårørende – skalafklares, om der er behov for på landsplan at iværksætte yder-ligere tiltag for at forebygge og håndtere sådanne sager. Rigs-politiet har derfor nedsat en arbejdsgruppe, som bl.a. vil få somopgave at foretage en national kortlægning af problemets om-fang, herunder en kortlægning af, hvordan eventuelle sager –ud over de af Østjyllands Politi beskrevne – håndteres lokalt.Arbejdsgruppen vil være sammensat af repræsentanter fra bl.a.Rigspolitiet, Rigsadvokaten og en politikreds. Politiforbundetvil desuden blive inddraget i arbejdet.”Jeg kan tilføje, at jeg – som jeg også tidligere har givet udtryk for – finderdet meget vigtigt, at vi som samfund tager skarpt afstand fra alle formerfor chikane og trusler mod offentligt ansatte, herunder naturligvis polititje-nestemænd. For det er selvsagt ganske uacceptabelt, hvis en person ellermåske ligefrem dennes pårørende udsættes for chikane og anden grænse-overskridende adfærd, blot fordi den pågældende samvittighedsfuldt passersit arbejde.
3
Jeg er derfor meget tilfreds med, at der – som det tydeligt fremgår af Rigs-politiets udtalelse – i politiet er meget stor opmærksomhed på problemet.Jeg bifalder derfor også det arbejde, som Rigspolitiet nu sætter i værk medhenblik på at få afdækket problemets omfang på nationalt plan, ligesomjeg finder det positivt, at Politiforbundet vil være en del af dette arbejde.Hvis det på baggrund af resultatet af Rigspolitiets kortlægning vurderes, atder er behov for at tage nye initiativer for at dæmme op for problemet, viljeg være positivt indstillet herpå.
4