Retsudvalget 2012-13
REU Alm.del
Offentligt
1278876_0001.png
1278876_0002.png
1278876_0003.png
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Administrationsafdelingen
Dato:Kontor:
10. september 2013Budget- og planlæg-ningskontoretSagsbeh: Rune NørrSagsnr.: 2013-0030-1530Dok.:888396
Hermed sendes endelig besvarelse af spørgsmål nr. 934 (Alm. del), somFolketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 20. juni 2013.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Jacob Jensen (V).
Morten Bødskov/John Vestergaard
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 934 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:

”Vil ministeren redegøre for, hvorfor politiets gennemsnitligeresponstid i Odsherred Kommune overstiger 18 minutter, mensresponstiden i resten af politikredsen kun er på omtrent 9 mi-nutter?”

Svar:

Justitsministeriet hat til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet føl-gende udtalelse fra Rigspolitiet, hvortil der henvises:”Til brug for besvarelse af Justitsministeriets anmodning harRigspolitiet indhentet et bidrag fra Midt- og Vestsjællands Po-liti.Midt- og Vestsjællands Politi har oplyst, at den gennemsnitligeresponstid i 2012 for hele politikredsen var på 9 minutter og 11sekunder. Den gennemsnitlige responstid dækker over en visspredning i tiderne i de enkelte kommuner i politikredsen.Rigspolitiets opgørelse af den gennemsnitlige responstid for-delt på kommuner i politikredsen for 2012 viser således, at dekorteste responstider var i Roskilde, Ringsted og Køge kom-muner med en gennemsnitlig responstid på henholdsvis 6 mi-nutter og 35 sekunder, 7 minutter og 46 sekunder og 8 minutterog 22 sekunder. Derimod var de gennemsnitlige responstidernoget længere i politikredsens egentlige landkommuner, Lejre,Stevns og Odsherred, hvor tiderne lå på mellem 12 minutter og45 sekunder og 18 minutter og 5 sekunder. Det skal bemærkes,at tiderne i disse 3 kommuner er baseret på relativt få målinger.Midt- og Vestsjællands Politi har i den forbindelse henvist til,at responstiderne på kommuneniveau skal tolkes med en visforsigtighed. Bl.a. er de gennemsnitlige responstider for en delkommuner baseret på få målinger. Det medfører, at et enkeltalarmopkald med en kort eller lang responstid kan have storindflydelse på den gennemsnitlige responstid i de kommuner,hvor der kun er ganske få udrykninger.For Lejre, Stevns og Odsherreds kommuners vedkommendebaseres den gennemsnitlige responstid på henholdsvis 41, 26og 49 målinger i hele 2012, hvilket svarer til mindre end én ha-stende udrykning om ugen i gennemsnit, mens tiden for Ros-kilde Kommune er baseret på et betydeligt større antal udryk-ninger, idet 250 målinger indgik i den gennemsnitlige opgørel-se af responstiden.
2
En medvirkende årsag til den længere responstid i OdsherredKommune kan også være de relativt lange køreveje sammen-holdt med, at politikredsen, ud fra en almindelig risikovurde-ring, må lade de fleste patruljevogne indgå der, hvor opgaverneer flest. Sådanne forhold kan generelt medføre, at der kan for-ventes en vis forskel på responstiderne i henholdsvis by- oglandområder. Midt- og Vestsjællands Politi arbejder løbendepå at forbedre responstiderne og minimere sådanne forskellemest muligt.Midt- og Vestsjællands Politi har i den forbindelse senest gen-nemført en nærmere analyse af responstiderne i de kommuner,hvor den gennemsnitlige responstid er længst. Resultaterne afanalysen skal primært anvendes til at understøtte en optimeringaf politikredsens patruljestyring, således at responstiderne kanforbedres i de kommuner, hvor tiderne i 2012 var længst.Midt- og Vestsjællands Politi har oplyst, at man på et kreds-rådsmøde den 10. juni 2013 med politikredsens kommuner hardrøftet responstiderne i politikredsen med henblik på at ind-hente kommunernes bidrag til politiets fortsatte arbejde med atforbedre responstiderne. Endelig bemærkes det, at den oven-nævnte analyse forventes drøftet med byrådet i OdsherredKommune i løbet af den kommende måned.”
3