Retsudvalget 2012-13
REU Alm.del
Offentligt
Udlændingeafdelingen
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsbeh:Sagsnr.:Dok.:
27. juni 2013Asyl- og VisumkontoretJohan Unna2013-0030-1519807654
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 914 (Alm.del), som Folketin-gets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 11. juni 2013. Spørgs-målet er stillet efter ønske fra medlem af Folketinget Stine Brix (EL).
Morten Bødskov/Lennart Houmann
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]
Spørgsmål nr. 914 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:
”Ministeren bedes redegøre for, hvorvidt Danmark kan tilbydebeskyttelse til den amerikanske whistleblower, Edward Snow-den, evt. under friby-ordningen jf. http://www.guardian.co.uk/world/2013/jun/09/edward-snowden-nsa-whistleblower-surveillance”Svar:
Justitsministeriet har ikke nærmere kendskab til den sag, der henvises til ispørgsmålet, og kan derfor ikke udtale sig om den konkrete sag.Justitsministeriet kan imidlertid generelt oplyse, at det følger af udlændin-gelovens § 9 c, stk. 4, at der efter ansøgning kan gives opholdstilladelse tilen udlænding, der udøver litterær virksomhed mv., og som af en kommu-nalbestyrelse har fået tilbud om ophold i kommunen som led i kommunensmedlemskab af en international organisation, der er godkendt af kulturmi-nisteren efter samråd med justitsministeren (fribyordningen). Af udlæn-dingelovens § 9 c, stk. 7, følger det, at opholdstilladelse efter stk. 4 skalbetinges af, at kommunalbestyrelsen i den kommune, hvor udlændingentilbydes ophold, påtager sig at forsørge udlændingen og dennes eventuellefamilie under opholdet i kommunen, og at udlændingen underskriver enerklæring om anerkendelse af de grundlæggende værdier i det danske sam-fund.Fribyordningen blev indført ved lov nr. 485 af 17. juni 2008. Det fremgåraf bemærkningerne til lovforslaget, nr. L 131 af 27. marts 2008, at betin-gelsen om, at ansøgeren skal udøve litterær virksomhed som udgangspunkter opfyldt, hvis den internationale organisation vurderer, at den pågælden-de har et virke som forfatter, journalist eller lignende, ligesom den pågæl-dende skal have en vis produktion bag sig. Den internationale organisationforetager endvidere en vurdering af, om den pågældende er forfulgt i sithjemland på grund af sin litterære virksomhed.Det fremgår endvidere af lovforslagets bemærkninger, at Udlændingesty-relsen skal påse, at ansøgeren kommer fra et land, hvor der sker undertryk-kelse af menneskerettighederne.I artiklen, der henvises til i spørgsmålet, er også muligheden for asylnævnt.
2
Betingelserne for at få asyl i Danmark fremgår af udlændingelovens § 7.Det følger således af udlændingelovens § 7, stk. 1, at der efter ansøgninggives opholdstilladelse til en udlænding, hvis udlændingen er omfattet afflygtningekonventionen af 28. juli 1951.Ifølge flygtningekonventionen er en flygtning en person, som nærer envelbegrundet frygt for at blive forfulgt pga. sin race, religion, nationalitet,sit tilhørsforhold til en social gruppe eller sine politiske anskuelser, og sombefinder sig uden for det land, hvor personen er statsborger.Det fremgår endvidere af udlændingelovens § 7, stk. 2, at der efter ansøg-ning gives opholdstilladelse til en udlænding, hvis udlændingen ved en til-bagevenden til sit hjemland risikerer dødsstraf eller at blive underkastettortur eller umenneskelig eller nedværdigende behandling eller straf.I Danmark er det Udlændingestyrelsen og i anden instans Flygtningenæv-net, der træffer afgørelse vedrørende ansøgninger om asyl efter udlændin-gelovens § 7, jf. § 46, stk. 1, og § 53 a.
3