Retsudvalget 2012-13
REU Alm.del
Offentligt
1265823_0001.png
1265823_0002.png
1265823_0003.png
Administrationsafdelingen
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:
27. juni 2013Budget- og planlæg-ningskontoretSagsbeh: Michael de ThurahSagsnr.: 2013-0030-1511Dok.:824561
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 900 (Alm. del), som Folketin-gets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 7. juni 2013. Spørgsmå-let er stillet efter ønske fra Pernille Skipper (EL).
Morten Bødskov/Rikke Freil Laulund
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 900 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:

”Ministeren bedes redegøre for, hvordan de "bedre tilsyns- ogresocialiseringsindsatser med fokus på effekt", der er aftalt i"Aftale om kriminalforsorgens økonomi i 2013-2016" - herun-der det pilotprojekt, der indledes i starten af 2014 - føres ud ilivet.”

Svar:

Direktoratet for Kriminalforsorgen har oplyst, at arbejdet med implemen-tering af bedre tilsyns- og resocialiseringsindsatser er påbegyndt. Indsatsenbestår dels af udvikling og afprøvning af en ny metode for tilsyn, og delsaf evaluering og effektmåling.Der vil blive arbejdet på baggrund af principperne for RNR (Risk, Need,Responsivity), hvor essensen er:-At målrette den resocialiserende indsats til dømte med en mellem-høj risiko for recidiv, hvilket forudsætter, at man måler på dømtesrecidivrisikoAt målrette indsatsen til behov, som har sammenhæng med krimi-nalitetAt anvende strategier, som har en påvist effekt i forhold til modifi-cering af risikofaktorerne
--
Disse principper er valgt, da de baserer sig på omfattende kriminologiskforskning, og fordi der samtidig er evidens for, at jo mere en indsats leverop til ovenstående principper, jo større effekt vil der være.Direktoratet for Kriminalforsorgen har endvidere oplyst, at socialrådgiver-ne i Kriminalforsorgen i Frihed opkvalificeres uddannelsesmæssigt. Dettesker løbende fra efteråret 2013 frem til 2016, således at der sker imple-mentering af:1) Et standardiseret, struktureret risikovurderingsværktøj. Værktøjeter canadisk udviklet og skal oversættes og tilpasses dansk kontekst.Risikovurderingsværktøjet sikrer en standardiseret, struktureretvurdering af klientens risiko for recidiv til ny kriminalitet, og iden-tificerer klientens kriminogene behov, som der skal arbejdes med itilsynet. Klienterne inddeles i grupper med lav, mellem og høj risi-ko for ny kriminalitet, og tilsynsindsatsens intensitet (tilsynsfre-kvens og indhold) tilrettelægges således, at jo højere risiko for re-cidiv, jo mere intensivt sættes der ind. Omvendt vil tilsynsindsatsenfor klienter med lav risiko for recidiv være mindre intensiv.2
2) En struktureret tilrettelæggelse af tilsynsindsatsen, der er målrettetden enkeltes behov og rettet mod at reducere risikoen for recidiv tilny kriminalitet.Implementeringen af RNR-principperne sker efter et randomiseret for-søgsdesign, hvor kriminalforsorgens afdelinger ved lodtrækning er inddelti fire sammenlignelige grupper, der uddannes tidsmæssigt forskudt af hin-anden (et såkaldt stepped wedge forsøgsdesign). Første gruppe af afdelin-ger uddannes i anvendelse af risikovurderingsværktøjet i efteråret 2013 oguddannes i elementet vedrørende tilsynstilrettelæggelsen i efteråret 2014.Denne første ”bølge” af afdelinger vil fungere som indsatsgruppe, mens deresterende afdelinger fungerer som kontrolgruppe. Afdelingerne overgårløbende herefter fra at være kontrolgruppe til at være indsatsgruppe - tids-mæssigt forskudt af hinanden med et halvt år.
3