Retsudvalget 2012-13
REU Alm.del
Offentligt
1265819_0001.png
1265819_0002.png
1265819_0003.png
1265819_0004.png
Administrationsafdelingen
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:
27. juni 2013Budget- og planlæg-ningskontoretSagsbeh: Michael de ThurahSagsnr.: 2013-0030-1511Dok.:824549
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 899 (Alm. del), som Folketin-gets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 7. juni 2013. Spørgsmå-let er stillet efter ønske fra Pernille Skipper (EL).
Morten Bødskov/Rikke Freil Laulund
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 899 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:

”Vil ministeren redegøre for, hvordan det "markante løft i ud-dannelses- og beskæftigelsesindsatsen i kriminalforsorgen",der er aftalt i "Aftale om kriminalforsorgens økonomi i 2013-2016", konkret er udmøntet?”

Svar:

Direktoratet for Kriminalforsorgen har oplyst, at det fremgår af aftalen omkriminalforsorgens økonomi i 2013-2016, at man med aftalen om satspul-jen for 2012 styrkede uddannelsesindsatsen i kriminalforsorgen med 158mio. kr. i perioden 2012-2016, og at udmøntningen af midlerne bl.a. skalsikre, at:Alle fængsler tilbyder dansk, engelsk, matematik og samfundsfagpå grundskoleniveau.Alle med en reststraf på to måneder eller derover får et tilbud omvejledning og kompetenceafklaring.Alle indsatte inden for målgruppen får et tilbud om FVU (forbere-dende voksenundervisning i læsning, skrivning og matematik).Mulighederne for at tage en almen forberedende eksamen udvides.Erhvervsuddannelsesmulighederne og mulighederne for uddannel-se uden for fængslerne styrkes.
Direktoratet for Kriminalforsorgen har gennemført en analyse af de enkel-te institutioners eksisterende tilbud og behov og har på baggrund herafudmeldt bevillinger til fængslerne. Det betyder bl.a., at der i løbet af 2013forventes ansat ca. 60 årsværk til at løfte opgaven på de enkelte institutio-ner. Godt halvdelen af de tilkomne årsværk er skolelærere, ca. en fjerdedeler vejledere og en fjerdedel henholdsvis faglærere og værkmestre. Dertilkommer, at de eksisterende værksteder er blevet tilpasset, således at derkan afvikles erhvervsuddannelse og arbejdsmarkedsuddannelser i størreomfang end i dag.Direktoratet for Kriminalforsorgen forventer, at man allerede i 2013 vil seen effekt af tilførslen af de ekstra midler, hvilket også afspejles i de resul-tatkontrakter, der årligt indgås med de enkelte fængsler. Den styrkede ud-dannelsesindsats påregnes at være fuldt indfaset i 2015. På baggrund afden løbende evaluering af hele projektet vil man herefter foretage fornødnejusteringer, hvorefter projektet vil overgå til drift i 2016.2
Foruden satspuljemidlerne rummer flerårsaftalen også en række initiativer,der yderligere skal styrke uddannelsesindsatsen. Nedenfor følger en oplist-ning af de konkrete projekter og en kort beskrivelse af formålet med disse.Alle projekter er igangsat, men det er endnu for tidligt at sige noget omden konkrete udmøntning af de forskellige initiativer.

Nye modtagelsesafsnit

For at understøtte en bedre prioritering af indsatserne til den enkelte skalder etableres modtagelsesafsnit i fængslerne, hvor de indsattes behov forbl.a. undervisning og arbejde kan afdækkes og udmøntes i en afsonings-plan. En projektgruppe har i løbet af foråret indsamlet viden om nuværen-de praksis på området. Endvidere har projektgruppen indhentet oplysnin-ger om erfaringer med modtagelsesafsnit i øvrige europæiske lande, her-under i forbindelse med et studiebesøg i Halden Fengsel i Norge. Erfarin-gerne sammenskrives og vil bidrage til at danne grundlag for en mere kon-kret udmøntning af initiativet.

Styrket fokus på uddannelses- og arbejdsmarkedsparathed

Værkmestrene skal efteruddannes, og deres arbejdsopgaver tilpasses, så dekan medvirke til at gøre de indsatte arbejdsmarkedsparate ved bl.a. grund-læggende kompetenceudvikling og jobtræning. En projektgruppe er ved atfå defineret målgruppe, milepæle for projektet m.v. Konkret vil projektetbetyde, at en del af arbejdet på værkstederne og arbejdet med intern vedli-gehold på fængslerne omstruktureres, således at arbejdsopgaverne for deindsatte i højere grad bliver målrettet fremtidige uddannelses- og beskæfti-gelsesmiljøer. Der vil bl.a. være fokus på generel opkvalificering inden formaskininstruktion og arbejdsmiljø, herunder sikkerhed, adfærd m.v. Her-udover skal der gennemføres en omprioritering af fængselsbetjentenes ar-bejdsopgaver, således at de på afdelingerne i videre omfang end i dag skalunderstøtte arbejdet med de indsattes uddannelses- og arbejdsmarkedspa-rathed.

Nye uddannelsesafdelinger

Som et pilotprojekt skal der etableres egentlige uddannelsesafdelinger i etåbent og et lukket fængsel, hvor der er særligt uddannet personale, somkan arbejde intensivt og målrettet med at motivere de indsatte til at tage enuddannelse. En projektgruppe er i gang med at fastlægge de nærmererammer for forsøget. Efter nøje overvejelser er det besluttet at afvikle for-søget på to åbne fængsler og et lukket. Ved at inddrage to åbne fængslervurderes det, at man bl.a. kan få værdifulde erfaringer om lokalmiljøets be-tydning for afvikling af effektiv frigang med uddannelsesformål.3
Muligheden for intern og ekstern fjernundervisning i de lukkede fængslerskal udvides og forbedres, og der skal skabes mulighed for, at indsatte kandeltage i AMU-kurser. En projektgruppe er ved at analysere, hvilke behovfor fjernundervisning der er størst. I dette arbejde inddrages såvel instituti-onerne generelt som uddannelsesaktive indsatte, skolelærere og øvrigt re-levant personale. Erfaringerne sammenskrives og indtænkes i det kom-mende udviklingsarbejde. For så vidt angår AMU-kurser kan oplyses, atder med virkning fra januar 2013 er skabt hjemmel til, at de kan afvikles ifængslerne.Endelig skal der etableres et netværk for resocialisering og samfundsan-svar, som skal styrke mulighederne for beskæftigelse og uddannelse forden enkelte indsatte, f.eks. i form af virksomhedspraktik eller lærepladsertil indsatte. Det er besluttet, at netværket skal have deltagelse af bl.a. ju-stitsministeren, direktøren for kriminalforsorgen samt en række øvrige in-teressenter, der vurderes at kunne bidrage væsentligt til at sætte fokus pådette område. Det drejer sig om repræsentanter fra arbejdsgiverorganisati-oner, virksomheder, arbejdstagerorganisationer og relevante offentligemyndigheder. Netværket skal beskæftige sig med væsentlige spørgsmål iforhold til at styrke indsattes muligheder for at opnå tilknytning til ar-bejdsmarkedet. Kommissoriet for netværkets virke er under udarbejdelse.
4