Retsudvalget 2012-13
REU Alm.del
Offentligt
1284252_0001.png
1284252_0002.png
1284252_0003.png
Administrationsafdelingen
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:
27. september 2013Budget- og planlæg-ningskontoretSagsbeh: Michael de ThurahSagsnr.: 2013-0030-1511Dok.:824560
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 898 (Alm. del), som Folketin-gets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 7. juni 2013. Spørgsmå-let er stillet efter ønske fra Pernille Skipper (EL).
Morten Bødskov/Rikke Freil Laulund
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 898 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:

”Ministeren bedes redegøre nærmere for udviklingen i denstyrkede bande-exit og mentorordning, der blev aftalt i "Aftaleom kriminalforsorgens økonomi i 2013-2016" - herunder ud-bygningen af kriminalforsorgens efterretningssystem og klient-system og indførelsen af individuelle mentorforløb for indsatte,der ønsker exit fra deres gruppering.”

Svar:

Direktoratet for Kriminalforsorgen har oplyst, at man oplever et fortsatstort antal rocker-/og bandemedlemmer, der ønsker at træde ud af rocker-/bandemiljøet. Fra august 2011 til juli 2012 havde 86 klienter i Kriminal-forsorgen henvendt sig med et ønske om exit. Heraf blev 20 klienter til-budt en exitaftale. I august 2013 var det samlede antal henvendelser fraklienter i Kriminalforsorgen, der havde henvendt sig med et ønske om exit,steget til 162. Kriminalforsorgen har indgået exit-aftaler med i alt 50 klien-ter, der er vurderet egnede og motiverede i løbet af de seneste 2 år.Direktoratet for Kriminalforsorgen konstaterer på den baggrund, at derstadig er stor interesse for exit og for muligheden for at forlade rocker- ogbandemiljøet.Af de klienter, der er egnede til exitforløb, overføres mange i løbet af deresafsoning fra f.eks. arresthus eller afdelinger for negativt stærke indsatte tilalmindelige fængselsafdelinger, hvorved de gives mulighed for at benytteen række af Kriminalforsorgens normaltilbud og f.eks. komme i uddannel-se eller arbejde.Før pilotprojektet om bandeexit, fandtes der ingen generelle tiltag på om-rådet. Afgørelser vedrørende de indsatte, der ville træde ud, blev afgjort påenkeltsagsniveau, og for mange var det vanskeligt at træde ud af miljøetunder afsoning. Det var det blandt andet, fordi de indsatte med rocker- el-ler banderelationer ikke som udgangspunkt kunne placeres på almindeligefællesskabsafdelinger. Med etableringen af exit-indsatsen blev det beslut-tet, at indsatte, der findes motiverede og egnede til exit skal forsøges pla-ceret på almindelige fællesskabsafdelinger under så normale afsoningsfor-hold som muligt. Der kan dog være sager, hvor det af hensyn til den ind-sattes egen sikkerhed ikke er muligt at placere vedkommende på alminde-lige fællesskabsafdelinger.
2
De klienter i exit, der har behov herfor, bliver tilbudt en mentor, som hjæl-per dem med at opretholde en livsførelse uden for rocker/-bandemiljøet ogetablere sunde, sociale netværk. Der er på nuværende tidspunkt ca. 15 in-dividuelle mentorforløb for rockere og bandemedlemmer i exit i gang.Som led i aftalen om kriminalforsorgens økonomi i 2013-2016 (flerårsafta-len) styrkes den særlige mentorordning for rockere og bandemedlemmer iKriminalforsorgen. I foråret 2013 er mentorkorpset udvidet med 9 særligtudvalgte mentorer, og i samme periode har Kriminalforsorgen afholdt 2kursusdage for yderligere at kvalificere mentorerne til at varetage opgaven.Kurser for efteråret 2013 er fastsat og mentorerne er indkaldt. Hele tilrette-læggelsen af mentorindsatsen skal sikre supervision og undervisning afmentorer samt rekruttering efter behov, således at Kriminalforsorgen i heleperioden har et passende antal kvalificerede bandeexit-mentorer.Der vil med den nye flerårsaftale også ske et markant løft i forhold til visi-tationsindsatsen. Der er således ansat tre case managers, som skal foreståarbejdet med at visitere indsatte og klienter til bande-exit samt bistå i sam-arbejdet med de lokale exit-enheder.Herudover vil de lokale exit-medarbejdere på samtlige af Kriminalforsor-gens institutioner blive indkaldt til kurser om exit i løbet af 2013.Med hensyn til udbygningen af Kriminalforsorgens efterretningssystem ogklientsystem har Direktoratet for Kriminalforsorgen oplyst, at de pågæl-dende systemer i løbet af flerårsaftaleperioden vil blive udviklet, således atde kan håndtere data vedrørende rocker- og bandemedlemmer, der ønskerexit, på sikker og forsvarlig vis, samt at Kriminalforsorgen kan indhenteoplysninger om exit til efterretningsmæssig brug. En ekstern leverandør ernu inddraget i arbejdet, og leveranceaftaler vedrørende udvikling, test ogidriftsættelse er ved at blive udarbejdet.
3