Retsudvalget 2012-13
REU Alm.del
Offentligt
1280368_0001.png
1280368_0002.png
1280368_0003.png
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsbeh:Sagsnr.:Dok.:
13. september 2013StrafferetskontoretLinda Björk Nielsen2013-0030-1497800454
Hermed sendes endelig besvarelse af spørgsmål nr. 886 (Alm. del), somFolketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 4. juni 2013.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Peter Skaarup (DF).
Morten Bødskov/Lise Bitsch
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 886 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:

”Vil ministeren besvare REU alm. del spørgsmål nr. 259(2012-13) i ikke-fortrolig form, således at kun de oplysningerm.v. er medtaget, der efter de relevante bestemmelser vil kun-ne indgå i en ikke-fortrolig besvarelse af spørgsmålet til Rets-udvalget?”

Svar:

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet enudtalelse fra Rigsadvokaten, der har oplyst følgende:”Det omtalte spørgsmål fra Retsudvalget angik oplysningerom, hvilke strafbare forhold fem personer var blevet sigtet ogdømt for, efter de var fyldt 15 år. Baggrunden for spørgsmåletvar, at disse personer tidligere var blevet sigtet for strafbareforhold begået, da de var 14 år, men hvor sigtelserne blev fra-faldet under henvisning til ændring af den kriminelle lavalder.Til brug for besvarelsen af spørgsmålet afgav jeg en udtalelsetil Justitsministeriet. I udtalelsen redegjorde jeg – på baggrundaf oplysninger fra Kriminalregisteret – for, hvilke straffebe-stemmelser hver enkelt af de pågældende var sigtet og eventu-elt dømt for overtrædelse af. Jeg redegjorde ligeledes for statusi sagerne, herunder straffastsættelsen i de sager, hvor de på-gældende var fundet skyldige, ligesom jeg angav, om de på-gældende havde været varetægtsfængslet.Udtalelsen indeholder således nærmere oplysninger om enkelt-personers strafbare forhold, herunder verserende sager, som ialmindelighed bør behandles med fortrolighed af hensyn til deberørte personer.I det omfang oplysninger af denne karakter videregives i for-bindelse med besvarelsen af spørgsmål fra Folketinget omkonkrete enkeltsager eller personer, må besvarelsen derfor ialmindelighed gives i fortrolig form.Besvarelse af spørgsmål nr. 259 (Alm. del) af 13. december2012 fra Folketingets Retsudvalg i en ikke-fortrolig form vilefter min opfattelse alene bestå af de to første afsnit og det sid-ste afsnit. Årsagen hertil er, at den omhandlede gruppe af ungegennem en række spørgsmål fra Folketingets Retsudvalg harværet omtalt i en sådan grad, at der efter min opfattelse er risi-ko for, at nogen vil kunne identificere de pågældende unge.I øvrigt kan jeg henvise til min udtalelse til brug for besvarelseaf Retsudvalgets spørgsmål nr. 77 (Alm. del) vedrørende de2
samme fem personers strafbare forhold, hvor det i ikke-fortrolig form er oplyst, at fem personer ifølge oplysninger iKriminalregisteret er eller har været sigtet for overtrædelse afstraffeloven og til dels våbenlovgivningen, og at fire af dissepersoner på tidspunktet for spørgsmålets besvarelse var dømtfor sådanne lovovertrædelser.”Justitsministeriet kan henholde sig til det af Rigsadvokaten anførte. Ju-stitsministeriet vedlægger i den forbindelse ministeriets besvarelse af 7.november 2012 af spørgsmål nr. 77 (Alm. del) fra Folketingets Retsud-valg.
3