Retsudvalget 2012-13
REU Alm.del
Offentligt
1265139_0001.png
1265139_0002.png
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:
26. juni 2013Straffuldbyrdelseskonto-retSagsbeh: Linda Björk NielsenSagsnr.: 2013-0030-1495Dok.:799369
Hermed sendes endelig besvarelse af spørgsmål nr. 884 (Alm. del), somFolketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 4. juni 2013.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Kristian Pihl Lorentzen (V).
Morten Bødskov/Frederik Gammeltoft
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 884 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:

”Er ministeren indstillet på at tillade bæring af peberspray ibæltet hos Kriminalforsorgens medarbejdere i arresthuse ogfængsler med det formål at muliggøre hurtig og effektiv fore-byggelse og håndtering af voldelige episoder blandt de indsatteefter nærmere fastsatte retningslinjer?”

Svar:

Ved lov nr. 183 af 8. marts 2011 om ændring af lov om fuldbyrdelse afstraf m.v. blev peberspray gjort permanent som et af de magtmidler, somkriminalforsorgens personale kan anvende.I overensstemmelse med lovens forarbejder er peberspray, ligesom stav,ikke en del af fængselsbetjentenes almindelige personlige udrustning.Det følger af § 4 i bekendtgørelse nr. 547 af 27. maj 2011 om anvendelseaf magt over for indsatte i fængsler og arresthuse (magtanvendelsesbe-kendtgørelsen), at peberspray må udleveres til personalet, hvis der konkretforeligger en særlig risikosituation, hvor anvendelse af peberspray kan bli-ve nødvendig. Tilladelsen til udlevering af peberspray gives af institutio-nens leder eller af det personale, som er særligt bemyndiget hertil.Når pebersprayene ikke er i personalets besiddelse, skal de opbevares påbetryggende måde i særlige peberspraydepoter og under sådanne forhold,at udlevering til personalet kan ske hurtigt.Reglerne om peberspray administreres på en sådan måde, at det ikke kuner muligt at udlevere peberspray, hvis der foreligger en konkret episodemed en voldsom indsat. Således gælder det blandt andet, at personalet i ar-restafdelingen på Politigårdens Fængsel og i den særlige arrestafdeling iStatsfængslet i Nyborg permanent bærer peberspray, idet disse afdelingerer målrettet et klientel bestående af negativt stærke indsatte, som optrædervoldeligt eller alvorligt truende. En anden risikosituation, hvor personaletpermanent bærer peberspray, er ved transport af varetægtsarrestanter udenfor institutionen, hvor det jo ikke er muligt for personalet at hente en pe-berspray, hvis der måtte blive behov herfor.Direktoratet for Kriminalforsorgen har i øvrigt oplyst, at direktoratet fornærværende overvejer, om der er behov for at udsondre yderligere risikosi-tuationer, hvor der bør være adgang til permanent at bære peberspray.2