Retsudvalget 2012-13
REU Alm.del
Offentligt
1180492_0001.png
1180492_0002.png
1180492_0003.png
Administrationsafdelingen
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:
19. november 2012Budget- og planlæg-ningskontoretSagsbeh: Frank MathiesenSagsnr.: 2012-0030-1071Dok.:573237
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 88 (Alm. del), som Folketin-gets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 16. oktober 2012.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Peter Skaarup (DF).
Morten Bødskov/Rikke Freil Laulund
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 88 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:

”Finder ministeren det forsvarligt, at Rigspolitiet nu vil ladebesparelserne ramme motorcykelbetjente og hundepatruljer?Vil ministeren redegøre nærmere for de planlagte besparelserog deres konkrete konsekvenser? Kan ministeren i den forbin-delse bekræfte, at motorcykelbetjentene henter mange pengeind via trafikbøder og skaber ro og tryghed i trafikken ved de-res blotte tilstedeværelse? Og kan ministeren desuden bekræf-te, at hundepatruljerne er et af politiets mest effektive midler tilbl.a. at lægge en dæmper på urolighederne i nattelivet, når detmed jævne mellemrum koger over?”

Svar:

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet føl-gende udtalelse fra Rigspolitiet, hvortil der henvises:”Rigspolitiet kan oplyse, at politiet de seneste år har oplevet etstadigt mere komplekst og udfordrende kriminalitetsbillede,som er ressourcekrævende, forudsætter anvendelse af ny tek-nologi og udvikling af særlige kompetencer. Samtidig har sam-fundet en forventning om, at også bekæmpelsen af den borger-nære, utryghedsskabende kriminalitet fortsat prioriteres megethøjt af politiet.Hvis politiet også fremover skal kunne honorere disse forskel-ligartede og stigende krav og forventninger, kræver det, at po-litiets opgaveløsning løbende tilpasses og effektiveres, så res-sourcerne anvendes bedst muligt.Rigspolitiet besluttede derfor tidligere på året at iværksætte etomfattende analysearbejde (politianalyserne) med henblik på atvurdere mulighederne for at optimere organiseringen af de po-litimæssige kerneopgaver og tilrettelægge arbejdsprocesserne,så opgaverne løses så hurtigt og effektivt som muligt, samtidigmed at kvaliteten fastholdes eller forbedres.Et af de første delprojekter i politianalyserne er en analyse afpolitiets færdselsindsats med det formål at optimere og effekti-visere færdselsområdet uden en kvalitetsmæssig forringelse.En af anbefalingerne i færdselsprojektet vedrører politiets an-vendelse af motorcykler, idet det anbefales at reducere antalletaf motorcykler, så den enkelte motorcykel fremover kan benyt-tes af flere motorcyklister og derigennem udnyttes mere effek-tivt og målrettet hen over døgnet. Forslaget fra politianalysernehar således ikke til formål at reducere motorcyklernes samledebidrag til færdselsindsatsen, men alene at sikre, at materielletudnyttes så effektivt og målrettet som muligt.2
Rigspolitiet har besluttet at gennemføre denne anbefaling. Derer endnu ikke taget stilling til, hvorledes reduktionen skal skepå landsplan.Et andet af delprojekterne i politianalyserne er en analyse afpolitihundeindsatsen, der blev iværksat med det formål at be-skrive, hvordan politihundene anvendes i dag samt afdække ogbeskrive muligheder for den fremtidige anvendelse og organi-sering af politihundene, herunder identificere effektiviserings-potentialer.Analysen har vist, at politihundeområdet er en specialistfunkti-on, der yder et vigtigt bidrag til politiets evne til at løse kom-plekse opgaver på professionel vis og gør dette på et højt fag-ligt og kvalitetsmæssigt niveau. Analysen viste samtidig, at po-litihundene er en relativ dyr kompetence at opretholde i for-hold til mange andre ressourcer i politiets drift, ligesom derigennem det sidste årti er konstateret en ændring i politihunde-nes kompetencebehov. Tidligere var der væsentlig større fokuspå selve magtanvendelseskompetencerne hos hunde og hunde-førere, mens man nu har ændret både den lokale og den natio-nale uddannelse, således at hundeførerne (og hundene) i daglangt mere end tidligere har fokus på sporsøg, herunder sikringaf biologiske spor og lignende.På baggrund af analysen af politihundeindsatsen har Rigspoli-tiet blandt andet besluttet, at politiets patruljehunde fremoverhovedsageligt skal anvendes til specialistopgaver, og på denbaggrund reduceres antallet af patruljehunde med 15 procent.Samtidig får politikredsene mulighed for at operere med en nymodel for delt patrulje med én hundefører og én almindelig be-redskabskollega, der kan supplere den nuværende model medto hundeførere og to hunde, hvor opgaven kræver det.Med beslutningen om at indføre de valgte anbefalinger på poli-tihundeområdet sikres det, at politiet kan bibeholde det højefaglige niveau på politihundeområdet og samtidig fremadrettetopnå den nødvendige progressivitet og fleksibilitet, som rusterpolitiet til de udfordringer, der er på området – nu og i fremti-den.”
3