Retsudvalget 2012-13
REU Alm.del
Offentligt
Politi- og Strafferetsafdelingen
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsbeh:Sagsnr.:Dok.:
15. november 2012PolitikontoretJean Elisabeth Hørdum2012-0030-1064570779
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 87 (Alm. del), som Folketin-gets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 16. oktober 2012.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Peter Skaarup (DF).
Morten Bødskov/Carsten Madsen
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]
Spørgsmål nr. 87 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:
”Hvilke initiativer vil ministeren tage for at forebygge og straf-fe de omfattende kabeltyverier, der forekommer i Danmark ogsom alene sidste år resulterede i over 550 aflyste og forsinkedetog til stor frustration for passagererne og store ekstraomkost-ninger for Banedanmark og DSB i form af nye kabler og er-statningstransport til de mange tusinde ramte passagerer? Vilministeren f.eks. være med til at indføre en minimumstraf påomkring et halvt års fængsel, som vil kunne virke forebyggen-de overfor potentielle kabeltyve, hvis det rygtes, at straffen erhård og falder prompte, hvis man tages i at stjæle kablerne?”Svar:
1.
Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet enudtalelse fra Rigspolitiet, der har oplyst følgende:”1. Rigspolitiet kan indledningsvis oplyse, at politiet samar-bejder med Banedanmark blandt andet om at forebygge, efter-forske og opklare kabeltyverier begået mod Banedanmark.Den 4. oktober 2012 blev der således afholdt et indledendemøde med deltagelse af blandt andet Rigspolitiet, Banedan-mark, Københavns Politi og Nordsjællands Politi med henblikpå at sætte rammen for fælles nye tiltag mod kabeltyverier.På mødet blev det besluttet, at politiet skal undersøge, hvordanman kan sikre en bred orientering i hele politiet om denne typekriminalitet og de særlige vilkår, der gælder for kabeltyverier(hurtig eftersættelse, identifikation af tyvegods, forholdsreglerpå jernbanearealer mv.).Herudover blev det blandt andet aftalt, at Banedanmark skaludarbejde en fast procedure for anmeldelse af tyverier til poli-tiet, idet en sådan vil lette politiets håndtering og videre efter-forskning af sagen.Det blev endvidere aftalt, at politiet ligeledes skal udarbejde enensartet procedure for modtagelse af kabeltyverianmeldelser.Eksempelvis er det planen i Københavns Politi at samle alleanmeldelser fra Banedanmark om kabeltyverier i politikredsendet samme sted.Herudover blev en række andre forebyggende tiltag drøftet, ogdet blev aftalt, at der vil blive indkaldt til nyt møde i januar2013.
2
2.
Rigspolitiet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet ind-hentet bidrag fra Københavns Politi og Nordsjællands Politi.Københavns Politi har oplyst, at der i perioden fra den 1. janu-ar 2012 til den 30. oktober 2012 er registreret 20 tilfælde, hvorder er konstateret kabeltyverier fra Banedanmark, ligesom po-litikredsen formoder, at yderligere to tilfælde hidrører herfra.Der er rejst sigtelse i fire tilfælde, ligesom der er sket vare-tægtsfængsling i to tilfælde.Københavns Politi har endvidere oplyst, at Banedanmark harfået udleveret et direkte nummer til Københavns Politis vagt-central, således at responstiden for disponering af politires-sourcer ved igangværende tyverier mindskes mest muligt.Herudover har Københavns Politi oplyst, at politikredsen –med henblik på at begrænse forstyrrelsen af togtrafikken mestmuligt i tilfælde af hændelser på banearealet – har foreslået, atBanedanmark stiller ressourcepersoner til rådighed for politietsindsatsleder i forbindelse med akutte indsatser på banearealet.Endelig har Københavns Politi oplyst, at Københavns Brand-væsen arbejder på etablering af en tværfaglig arbejdsgruppe,der skal se på mulighederne for at forbedre myndighedernesarbejde på banearealer for at formindske eventuelle gener fortogdriften.3.
Nordsjællands Politi har oplyst, at der i politikredsen i peri-oden fra den 1. januar 2012 til den 31. oktober 2012 alene erregistreret en enkelt sag vedrørende kabeltyveri fra Banedan-mark. Sagen vedrører tyveri af en løst placeret kabelrulle, dervar placeret på Allerød station, hvorfor dette tyveri ikke resul-terede i forsinkelser eller andre gener for togtrafikken.Nordsjællands Politi har i øvrigt oplyst, at politikredsen sermed stor alvor på disse sager.Endelig har Nordsjællands Politi oplyst, at tre personer den 30.juni 2011 ved Retten i Hillerød blev dømt for overtrædelse afstraffelovens § 193 og § 276 ved den 17. maj 2011 at have stjå-let cirka 320 meter kobberkabel tilhørende Banedanmark, somde fraklippede S-togssporet alt til en anslået genanskaffelses-værdi på cirka 38.000 kr., hvilket fremkaldte omfattende for-styrrelse af S-togsdriften dagen efter.De tiltalte blev idømt 60 dages fængsel. Retten lagde ved straf-fastsættelsen vægt på, at der i princippet er tale om et simpelttyveri, hvor selve udbyttet har været begrænset, men at denumiddelbare skadevirkning og den medfølgende trafikforstyr-relse har været af mere alvorlig karakter.3
Herudover blev to af de dømte udvist i medfør af udlændinge-lovens § 24, nr. 1, jf. § 22, nr. 6, jf. § 32, stk. 3.”
2.
Justitsministeriet kan i tilknytning hertil mere generelt oplyse, at detfølger af straffelovens § 80, stk. 2, at der ved vurderingen af en lovover-trædelses grovhed bl.a. skal tages hensyn til den med lovovertrædelsenforbundne skade samt til, hvad gerningsmanden indså eller burde haveindset herom.Det må antages, at det i den forbindelse efter omstændighederne vil kunnetillægges betydning i skærpende retning, hvis eksempelvis et tyveri afkobberkabler medfører mere omfattende trafikforstyrrelser.Det kan herudover oplyses, at der ikke er aktuelle planer om at gennemfø-re en ændring af straffeloven, hvorved indføres en minimumsstraf for tyve-ri af kobberkabler.
4